KABA

Veleposlanica Irske u Karlovcu

Izaslanstvo republike Irske već nekoliko dana boravi u Hrvatskoj. Nakon posjeta Osijeku, Vukovaru i Zagrebu, došli su i u Karlovac, a posebno ih je zanimao Stari grad Dubovac koji je u prošlosti bio u vlasništvu irskog vojskovođe Lavala Nugenta.

Hrvatsko- Irsko međuparlamentarno prijateljstvo njeguje se već dugi niz godina, stoga ne čudi što se Irsko veleposlanstvo odlučilo posjetiti našu zemlju, a kao šećer na kraju, i grad Karlovac. Željeli su prije svega vidjeti potencijal ovog grada za moguću buduću gospodarsku suradnju, a poznata je i povijesna poveznica preko grofa Lavala Nugenta, Irca koji je živio u Karlovcu, umro u Bosiljevu te je pokopan na Trsatu. Život i djelovanje dotičnog grofa  gostima je uspješno prezentirao Neven Cetinjanin, veliki zaljubljenik u karlovačku povijest, član dubovačkih streličara i Bratstva sv. Mihovila.

Irska veleposlanica Olive Hempenstall istaknula je kako ju Hrvatska zanima iz još jednog razloga. U cilju joj je upoznati ovdašnje stanovništvo, koje je u zadnjih nekoliko godina masovno odselilo u Irsku u potrazi za boljim životom. Načelnik općine Kamanje, Damir Mateljan smatra kako je odlazak, ponajprije mladih ljudi, velik gubitak za našu zemlju.

omicron