zv ljeto 2

Gradnja obilaznice na Turnju počinje 2020.: ‘Ne vjerujemo dok ne vidimo’

U Osnovnoj školi Turanj održan je sastanak na kojem se govorilo o mjerama za sigurnost na cesti. Sastanku su prisustvovali stručnjaci iz Hrvatskih voda, predstavnici Grada Karlovca, predstavnici Vijeća roditelja i stručnjaci s Prometnog fakulteta koji su napravili elaborat s mjerama za poboljšanje trenutne prometne situacije.

Osnovne mjere iz elaborata koje bi se mogle realizirati već za dva mjeseca su poboljšanje prometne signalizacije, postavljanje kamera za snimanje brzine i kažnjavanje prekršitelja zakona, te uređenje pješačkih zona tako da budu zaštićene od nepropisnog parkiranja vozila.

Roditelji su zadovoljni kratkoročnim mjerama, ali nisu zadovoljni brzinom kojom se pokušava realizirati obilaznica. Hrvatske ceste najavile su da bi gradnja obilaznice mogla početi 2020. Unatoč tome što su osigurana financijska sredstva za gradnju obilaznice, no s obzirom na to da nisu riješeni svi prethodni postupci za realizaciju gradnje obilaznice, roditelji s Turnja sumnjaju u rok gradnje.

Gradonačelnik Mandić zadovoljan je elaboratom kojeg još treba odobriti Ministarstvo prometa.

Za izgradnju nogostupa prema Slunjskim brdima i projektiranje prometnog rješenja vezanog za Muzej na Turnju tek će se iduće godine rješavati imovinsko-pravni odnosi.

Dok ne vide neki pomak i dalje će organizirati prosvjede na Turnju, najavila je Nataša Lemić, predstavnica roditelja i organizatorica prosvjeda. Gradonačelnik Damir Mandić također kaže- ‘dok ne vidi ne vjeruje’.

Prometni fakultet napravio je 24 satnu video analizu ponašanja u prometu koja je prikazana na sastanku. Nekulturu na Turanjskoj cesti su najviše pokazali vozači s karlovačkim registracijama.