Dani draganića

Radionica o eRačunu u Županijskoj komori Karlovac

Europe Direct centar Karlovac i Županijska komora Karlovac organizirale su radionicu eRačun. Održao ju je univerzitetski specijalist ekonomije Ivica Milčić. Radionica je bila podijeljena u tri cjeline pa se tako govorilo o obvezi izdavanja eračuna u postupcima javne nabave, postupanju s eračunima i njihovoj obradi te o obradi i čuvanju podataka.

Tema o obveznom uvođenju eračuna u postupke javne i jednostavne nabave iznimno je aktualna i nužna jer je došlo do promjena u dosadašnjim procedurama, a prve primjene kreću uskoro. Već od 1. prosinca ove godine svi javni naručitelji su obvezni moći zaprimiti eRačun, dakle, račun u digitalnom obliku, propisanog formata, preko informacijskog posrednika. Od 1. srpnja sljedeće godine svi ponuditelji, odnosno, cijelo gospodarstvo, neovisno o veličini, bit će dužni poslati eRačun.

Voditelj radionice Ivica Milčić savjetnik je urednika časopisa Računovodstvo i financije koji pripada Hrvatskoj zajednici računovođa i financijskih djelatnika. Uz računovodstvo i poreze, prate i informatički dio sustava poslovanja poduzetnika i proračunskih korisnika pa ne čudi i velik odaziv polaznika.

Hrvatska gospodarska komora aktivno radi na poboljšavanju informacijsko-komunikacijskog načina suradnje s poduzetnicima. Cilj je olakšati svakom poduzetniku pristup njihovim uslugama.

Bila je ovo samo jedna u nizu radionica u organizaciji komore. Već sutra na rasporedu je HBOR-ov Info dan na kojem je predviđeno individualno savjetovanje s poduzetnicima od 10 do 14 sati. Ujedno se održava i seminar Žig i industrijski dizajn – alati za uspješno poslovanje. Početak je u 10 sati.