Iako nas do Božića dijeli nešto više od mjesec dana, Crni petak, odnosno Black Friday označio je početak božićne šoping groznice u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Karlovcu. Trgovine su najavljivale velike popuste, čak do 80 %, kako bi masa ljudi pohrlila u kupnju i pokušala nešto što im treba, ili u većini slučajeva ne treba, kupiti po što nižoj cijeni.

Crni petak označava zapravo dan nakon američkog Dana zahvalnosti kad trgovine širom SAD-a spuštaju cijene, toliko da građani ‘polude’ ne bi li se ‘dočepali’ nekog artikla čija je cijena taj dan višestruko snižena. Dok Amerikanci spuštaju svoje cijene i do 90 %, kod nas to baš i nije slučaj. Prema informacijama Porezne uprave, u Hrvatskoj je na ovaj dan prošle godine fiskalizirano 6,9 milijuna računa u vrijednosti od 573 milijuna kuna, pa naši trgovci još uvijek nemaju potrebe nuditi popuste u mjeri u kojoj to rade Amerikanci.

Za popustima, pogotovo u ovo predblagdansko vrijeme, najviše žude umirovljenici. Potreba je puno, a njihove mirovine sve manje. Međutim, Crni Petak nije ispunio ni njihova očekivanja. Uz tzv. Black Friday, naši trgovci sniženja nude i u sklopu Žute srijede, Late Night Shoppinga i sličnih akcija. Bilo kako bilo, ostaje činjenica da Hrvati, pa tako i Karlovčani puno troše, a unatoč generalnom nezadovoljstvu, slobodnog parkirnog mjesta ispred trgovačkih centara danas gotovo da i nema.