KABA

Proračun Zagrebačke županije za 2019. godinu 812 milijuna kuna

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2019. godinu koji iznosi 812.153.105,00 kuna i veći je u odnosu na ovogodišnji proračun za 18,46 posto.

Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna 134.827.388,00 kn odnosno 32,80 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju. Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna. Najveće investicije u školstvu, tj. energetska obnova 5 županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Novi projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 14,60 posto Izvornog proračuna tj. gotovo 60 milijuna kuna. U idućoj godini planirana je, većinom europskim sredstvima, energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebarskom i Zaprešiću ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicijski orijentiran, ali i socijalno osjetljiv. „Povećanje Proračuna za iduću godinu rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU“ – rekao je Kožić podsjetivši kako je prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila najveći rast zaposlenosti u RH sa stopom od 6,8 posto. Osim za prethodno jednogodišnje razdoblje, Zagrebačka županija je rekorder i prema podacima za posljednjih pet godina prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto.