Sjećanje na pogibiju Živka Krstičevića na Turnju

Na današnji dan, 30. prosinca 1991., na Turnju je poginuo ratni snimatelj Živko Krstičević. Tijekom njegovog snimanja ratnih zbivanja pogodila ga je mina srpskog minobacača. I ove su ga se godine prisjetili njegovi kolege novinari i drugi svjedoci i sudionici događanja u tim vremenima. Pritom su istaknuli koliki je doprinos novinara i snimatelja u ratu jer da nisu zabilježili što se događalo, istina ne bi doprla do ostatka svijeta.

ŽivkoKrstičević bio je ratni snimatelj i ratni novinar reporter.Radio je za kanadsku tvrtku WorldwideTelevision News (WTN). Tako je mogao prelaziti crtu bojišnice te snimati i na okupiranim dijelovima Hrvatske. Osim što je snimao pregovore s JNA, opsjedanja i predaju njenih vojarni, Živko Krstičević je snimao i ratna zbivanja na bojištima u Petrinji, Lipiku, istočnoj Slavoniji i Karlovcu, gdje je na Turnju i poginuo, do zadnjeg trenutka držeći kameru u ruci.

Inicijatori ovog prisjećanja su Ivica Sertić, Dubravko Halovanić i Ervin Jančić, sudionici i svjedoci Domovinskog rata. Kolege snimatelja i novinara Živka Krstičevića, svog ratnog suputnika, došao se prisjetiti te mu odati počast i ratni izvjestitelj Josip Grdina. I ove su se godine okupili kako bi kod Spomenika poginulim braniteljima naTurnju, gdje je prije nekoliko godina uklesano i Živkovo ime, upalili svijeće te odali počast ovom ratnom heroju. Cilj je ne zaboraviti žrtve ratnih stradanja i sve koji su svoj život dali za domovinu.