Nove odluke na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca

375

Na konferenciji za mediji povodom 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca, koja će se održati 24. siječnja, gradonačelnik Damir Mandić i zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak istaknuli su najvažnije teme sjednice.

Jedna od značajnih tema bit će donošenje Odluke o komunalnom doprinosu. Naime, novi zakon o komunalnom gospodarstvu iz kolovoza prošle godine uvjetovao je izradu četiri nove odluke. Dok je Odluka o komunalnoj naknadi usvojena, slijedi Odluka o komunalnom doprinosu.

Za građevine proizvodnje i skladišta namijenjena proizvodnji plaćat će se komunalni doprinos po ishođenju pravomoćne uporabne dozvole, dok je do sada to bilo po ishođenju pravomoćne građevinske dozvole. Cijene komunalnih doprinosa ostaju iste kao i do sada, 76 kuna po metru kubnom. Nakon usvajanja ove Odluke, slijedi nova s ciljevima i  kriterijima smanjenja plaćanja komunalnog doprinosa za one djelatnosti koje smatraju razvojnim u gradu Karlovcu.

Na Gradskom vijeću donijet će se i Odluka o smanjenju visine zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Karlovca. To se odnosi na uslužno obrtništvo, informatičke usluge, proizvodno obrtništvo i nedostajuće djelatnosti kojima će se smanjiti zakupnina za 50 posto kao što je to bilo i do sada. Za poslovne prostore u vlasništvu Grada koje koriste ostali poduzetnici umanjenje će iznositi 5 posto. 

U prosincu prošle godine, podsjetimo, grad je od Vlade dobio vlasništvo nad dvije trećine vojarne Luščić. Odlukom koja se donese na Vijeću, Grad će objekte vojarne dati na korištenje udrugama. Zakon predlaže da najam  udrugama bude određen na 5 godina, u Odluci Grada stoji kako se prostor u najam može dati i na manje od 5 godina.

Na Vijeću će se donijeti i Odluka o načinu upravljanja i korištenju sportskih prostora u vlasništvu Grada Karlovca. Zakon o zakupu i Odluka predviđa mogućnost davanja zakupa na upravljanje i korištenje sportskih objekata za sportsku djelatnost do 15 godina. Također nitko ne može davati u podzakup prostore koje koristi. ‘Ova odluka trebala bi pokazati da Grad Karlovac ozbiljno brine o vlastitoj imovini, dok sportskim klubovima pruža mogućnost da preuzmu svu inicijativu upravljanja prostorom.’ rekao je gradonačelnik Mandić.