Dani draganića

Proslava svetog Save u Vojniću

Na današnji dan preminuo je jedan od najvećih srpskih svetaca, Sveti Sava, rođen 1236. godine. Pravoslavni vjernici ga štuju kao osnivača Srpske pravoslavne crkve i začetnika školstva i zdravstva na Srpskom području. Proslava ovog svetca obilježila se diljem županije, a posebno svečano bilo je u Kulturnom centru u Vojniću.

Na svečanoj akademiji nastupili su djeca i mladi. Upravo su oni bili u središtu proslave ovog sveca koji je prije svega zaštitnik djece. Recitirale su se pjesme u čast Svetom Savi, pjevali tradicijski napjevi, a zaplesalo se i kolo. Svjetovnom dijelu programa prethodio je duhovni, pa je tako kolerički Pahor Jerej Branko Santrač iznio životopis svetog Save te uputio poruku ljubavi i prihvaćanja svim vjernicima.

Prisutnima se obratio i Predsjednik vijeća srpske nacionalne manjine u Vojniću Mirko Martinović, Načelnik općine Nebojša Andrić te Čedomir Studen Voditelj Ansambla narodnih igara Vojnić. Osim Ansambla nastupila su djeca koja u Vojniću pohađaju izbornu nastavu Srpskog jezika i kulture te Kulturno društvo Nikola Tesla Karlovac.

Na kraju svečanosti djeci su podijeljeni paketići slatkiša koje je osiguralo SKD Prosvjeta Karlovac.