Karlovački Dukesi u potrazi za novim članovima

Najveći događaj u američkom sportu, Super Bowl je završen. Naslov najbolje momčadi pripao je New England Patriotsima koje trenira Bill Biličić, porijeklom iz Draganića. Ovaj sport u Karlovcu pokušavaju popularizirati Karlovac Dukesi koji do kraja mjeseca organiziraju otvorene treninge.

U Hrvatskoj je football nastao 2005. godine kad je osnovan prvi hrvatski tim u povijesti ovog sporta: ZagrebThunder. Tijekom 2006., Thunder je počeo igrati prijateljske utakmice da bi 2008. godine već sudjelovao u CEFL (Central EuropeanFootball League) ligi. Ubrzo je osnovan i Hrvatski savez američkog nogometa, te pokrenuta flag football liga, a 2010. godine održano je i prvo prvenstvo Hrvatske u tackle verziji footballa. U Karlovcu je cijela priča pokrenuta nešto kasnije.

Flag football varijanta američkog nogometa trebala bi biti varijanta bez kontakata, međutim ipak ih ima ponešto. Igra se 5 na 5, a umjesto grubih kontakata, izvlače zastavice koje im stoje na kukovima.

Dukesi do kraja veljače organiziraju otvorene treninge, a glavni cilj je uključiti što veći broj mladih, s naglaskom na srednjoškolce te ih zainteresirati za ovaj sport. Trenizi se održavaju svake nedjelje do kraja ovog mjeseca u dvorani Ekonomske škole s početkom u 10 sati. Pozivaju sve mlade da dođu i upoznaju se s ovim zanimljivim sportom.

Inače, veliku podršku Dukesima pruža i Karlovačka sportska zajednica, međutim sredstva koja od njih dobivaju nisu dovoljna za pokrivanje svih troškova. Tako da dečki često sami financiraju putovanja i štede novac, ali dok god uživaju u igri, ništa im nije teško.