“Ja to mogu, ja to znam – živim sam(a)”

U prostorijama Centra za mlade predstavljeni su dosadašnji rezultati i najavljene buduće aktivnosti trogodišnjeg programa ” Ja to mogu ja to znam-živim sam(a)” kojeg provodi udruga Carpe Diem u partnerstvu sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor i Domom za odgoj djece i mladeži. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 510 tisuća kuna, a glavni cilj je socijalno uključivanje mladih nakon duljeg boravka u domu socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji te onih koji se nalaze u drugim nepovoljnim okolnostima ili kriznim stanjima.

Program je namijenjen mladima, smještenima u domovima alternativne skrbi koji se osnažuju za samostalan život. Oni u procesu deinstitucionalizacije prelaze u organizirano stanovanje, neki uz, a neki i bez stručne podrške. Kroz mnoge radonice socijalnih i životnih vještina pomaže im se da što lakše i uspješnije započnu samostalan život, uz sve odgovornosti i obaveze koje on sa sobom nosi.

Radionice usmjerene aktivnom traženju posla obuhvaćaju mnoge teme i edukativne aktivnosti. Mladi uče kako napisati životopis i molbu za posao, kako pretraživati portale, gdje pronaći oglase te koju dokumentaciju treba prikupiti. Organizirani su i posjeti Zavodu za zapošljavanje, Centru za savjetovanje i informiranje o karijeri te posjet određenim poslodavcima. Prolaze i radionicu kuhanja te uređivanja životnog prostora, a odlaze i na izlete u prirodu.

Mlade osobe, pogotovo kad je riječ o djeci iz Doma za odgoj, odlično reagiraju na ovakve tipove aktivnosti, gdje oni na posve drugačiji način od onog na kojeg su navikli rade na sebi i svojim ciljevima. Stječu životno korisne vještine koje će im danas sutra biti od velike koristi.

Većina onih koji su prošli prvi krug edukacije, već su napustili ustanove. Sedamdesetak posto njih aktivno traži poslove a neki su ga već i pronašli.