KABA

“Podsvijest pod povećalom”

Karlovčanka sa svjetskom adresom, mlada Helena Gazdek autorica je vrlo zanimljive i neobične izložbe koja je otvorena u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića. Svojim radovima Helena želi promatraču približiti istraživanje podsvijesti kroz niz umjetničkih knjiga, slika i fotografija, pa je stoga i naziv izložbe “Podsvijest pod povećalom”.

Helena Gazdek rođena je u Karlovcu, a u Rijeci studira primjenjenu umjetnost. Jedno vrijeme studirala je i u Krakowu, a trenutno živi u Londonu. U umjetnost se zaljubila još kao mala djevojčica i nastavila je jednostavno slijediti svoj put.

Unatoč popriličnom iskustvu, ovo je Heleni ipak prva samostalna izložba i to baš u rodnom gradu. Centralna tema je podsvijest, kao vrlo bitan čimbenik u svačijem životu. Svojim radom autorica je pokušala promatraču približiti istraživanje podsvijesti kroz niz umjetničkih slika, knjiga i fotografija. Izložba je koncipirana tako da dijelom izlazi iz ustaljenih normi postava te promatraču diktira na koji segment rada, detalj treba obratiti pozornost.

 Kad smo jupitali gdje se vidi za desetak godina, Helena je imala spreman odgovor. Na nekoj Akademiji ću biti i predavati teoriju i filozofiju umjetnosti. Da, zasigurno će biti tako, rekla je. A mi uopće ne sumnjamo u uspjeh ove mlade dame.

omicron