Dani draganića

Počela 28. Opća planinarska škola

U Školskoj sportskoj dvorani na Rakovcu s radom je započela 28. Opća planinarska škola, ove godine s najvećim brojem polaznika, njih trideset troje. Voditelj škole Jadranko Jagodić upoznao je polaznike s programom i planom koji će se provoditi sljedeća dva mjeseca kroz 17 predavanja i čak sedam planinarskih izleta.

U sljedećih šezdesetak dana, polaznici će pratiti redovna tjedna predavanja te organizirano odlaziti na zanimljive i edukativne izlete. Učit će o planinarskoj opremi, o boravku u planinama, tehničkim disciplinama- speleologiji, alpinizmu, a sve će završiti jednim ispitom na kojem će kandidati pokazati jesu li i u kojoj mjeri savladali gradivo.

Prva dva predavanja o Planinarskoj organizaciji i povijesti planinarstva u Hrvatskoj održao je Alan Čaplar, novoimenovani Glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, koji inače objedinjava rad više od 290 planinarskih udruga s gotovo 32 tisuće članova.

Velik odaziv ljudi dovoljno govori o tome koliko je uspješna i kvalitetna ova škola, a oni koji jednom prođu obuku, najčešće ostaju stalni članovi društva, uživaju u boravku na svježem zraku, posjećuju mnoge lijepe turističke destinacije,kako u Hrvatskoj, tako i šire. PD Dubovac trenutno broji više od 500 članova, s čime su veoma zadovoljni.

Program planinarske škole usklađen je s programima Hrvatskog planinarskog saveza, a po uspješnom završetku škole polaznici dobivaju Diplomu HPS-a koja je preduvjet daljnjeg usavršavanja i polaska specijalističkih tečajeva.