Dani draganića

Kako postati policajac?

Policijska akademija i Policijska škola Josip Jović pokrenuli su niz aktivnosti kako bi u svoje redove privukli što više zainteresiranih mladih ljudi. Jedna od takvih aktivnosti je i Dan otvorenih vrata koji je danas održan u centru našeg grada, u suradnji s PU karlovačkom.

Ovo je druga godina da se na ovakav način, prije samog početka testiranja kandidata nastoji privući još veći broj ljudi. Natječaj je raspisan prvog ožujka i traje do 31. srpnja. Plan je, kao i prošle godine, upisati 750 polaznika, naglasio je Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.

Važna novost je da će se u pojedinim policijskim upravama gdje je povećan broj zainteresiranih, kao što je između ostalog i Karlovac, kandidate testirati u u samom mjestu prebivališta. Dakle, izbjeći će se odlasci u Zagreb, samim time smanjiti troškovi pojedinaca, kao i stres te nervoza. Na taj način pokušava se omogućiti svima da se što bolje pripreme i da što veći broj kandidata zadovolji testiranja.

Testiranje se sastoji od brojnih psihofizičkih i motoričkih zadataka, gdje se onda eliminiraju oni najslabiji. Nakon školovanja koje traje godinu dana, kandidati odrađuju vježbenički staž u trajanju od 6 mjeseci, potom i državni ispit. Već se do tada većina njih isprofilira te pokaže svoje afinitete. Oni najbolji, stoga mogu i sami birati željeno radno mjesto, rekla je Renata Odeljan, voditeljica Policijske škole Josip Jović.

U ovom trenutku, 56 polaznika s područja Karlovačke policijske uprave nalazi se na školovanju, a potreba za kvalificiranim policajcima izrazito je velika na našem području.

Svi zainteresirani mladi Karlovčani mogli su se danas upoznati na info pultevima s opremom i tehnikom koju policija koristi u svakodnevnom radu, te razgovarati s policijskim službenicima o temama koje su ih zanimale. Vrlo atraktivni bili su i pripadnici Demotima Interventne jedinice policije PU karlovačke koji su demonstrirali tehnike borilačkih vještina.