Dani draganića

U Karlovcu predstavljena Monografija autora Milana Pelca

U Galeriji “Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu svečano je predstavljena Monografija dr. Milana Pelca “Minijature u misalima zagrebačkog biskupa Jurja od Topuskog”.

Monografiju su objavili Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu i Sisačka biskupija, a predstavili su je autor, mons. Vlado Košić, sisački biskup i Spomenka Jurić. Misal Jurja od Topuskog najvrjednija je, najljepša i najraskošnijaknjiga hrvatske kulturne baštine.

Karlovac je četvrti grad u kojem je monografija predstavljena. Objavljena je krajem prošle godine, pa je već doživjela određenu popularnost. Riječ je zapravo o knjizi koja je posvećena jednom važnom isječku Hrvatske kulturne povijesti.

Pisanje ovakve zahtjevne knjige nije naravno posao kojeg se može odraditi u nekoliko mjeseci. Autor Pelc s pripremama je započeo prije gotovo deset godina.

Ova raskošna monografija zadivila je, ne samo obične ljude, već i struku, pa je ušla u konkurenciju za najljepšu europsku knjigu.

Inače, u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije čuvaju se dva primjerka misala Jurja od Topuskog. Jedan se čuva u Riznici zagrebačke katedrale, a drugi u Metropolitanskoj knjižnici.