Dani draganića

Potpore za poduzetnike početnike

Karlovačka županija započinje s pilot projektom programa dodjele bespovratnih potpora poduzetnicima početnicima. Početki ulog je 200 tisuća kuna, a financijsku injekciju od najmanje 5 do najviše 40 tisuća kuna moći će dobiti svi oni koji su unazad tri godine otvorili tvrtku na području županije. Ideja je da se bespovratnim potporama poduzetnicima početnicima da vjetar u leđa i olakša početak poslovanja.

Nastavak je ovo odlične suradnje Županije i Gospodarske komore, a potpore bi trebale pomoći poduzetnicima u prvoj godini njihovog poslovanja. Prihvatljivi prijavitelji su registrirani početnici poduzetnici kao trgovačka društva izvan javnog sektora, dakle, odnosi se samo na privatni sektor. Stimulirat će se tri osnovne aktivnosti, a to su inicijalnitroškovi pokretanja poslovanja, proširenje ili unapređenje prozvodnih, uslužnih i IT djelatnosti te izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU fondova.

Inače, obuhvaćene su gotovo svedjelatnosti- od prerađivačke industrije, građevinarstva, IT,tehničke, uslužne, administrativne i slične djelatnosti. Od prihvatljivih troškova tu su svakako izrade poslovnih planova, što je trošak poduzetnicima, pogotovo u toj osjetljivoj, početnoj fazi poslovanja, istaknuo je županijski pročelnik Željko Fanjak.

Kandidati moraju samo imati na umu da dvostruko financiranje neće biti moguće. Na primjer, ukoliko je poduzetnik koristio gradsku potporu za početnike za primjerice kupnju računala, za to isto neće moći dobiti i županijsku potporu.