Sve je manje aktivnih vatrogasaca!

Mjesec svibanj je pred vratima, a nadaleko je poznat, između ostalog, kao mjesec zaštite od požara. Uz već tradicionalnu proslavu blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca četvrtog svibnja i dana otvorenih vrata sedmog svibnja,  mjesec će biti pun vatrogasnih događanja u cijeloj županiji. Glavni cilj je pokušati privući što veći broj mladih ljudi u aktivnu vatrogasnu službu.

Vatrogastvo na području Karlovačke županije ima dugu, 150 godišnju tradiciju. Svrha svih aktivnosti koje će se u svibnju provoditi bit će približiti vatrogasne službe građanima. Važno je osvijestiti javnost kako vatrogasci nisu sami sebi svrha, već da su njihovi zadaci promicati zaštitu od požara i izvršavati imperativne aktivnosti ukoliko požari izmaknu kontroli, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković na samom početku svog obraćanja. Naglasio je i kako će jedan od glavnih događanja,sedmog svibnja, biti Dan otvorenih vrata u Karlovcu, Ogulinu i Slunju.

Proslava sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca obilježit će se u cijeloj Županji. Središnja županijska proslava bit će upriličena osmog svibnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, a uključivat će i svečanu sjednicu skupštine na kojoj će se dodijeliti priznanja svim zaslužnim vatrogascima i građanima za 2018.godinu. Vatrogasna zajednica grada Karlovca, u suradnji sa županijskom zajednicom također će cijeli mjesec provoditi svoje aktivnosti, a sv. Florijana proslavit će 04. svibnja.

“Iako su proslave važne i lijepo je održavati tradiciju, mi trenutno imamo velikih problema na koje treba skrenuti pozornost”, istaknuo je zapovjednik Franković. Vatrogasci su u velikim problemima. Članova ne fali, ali sve je manje operativaca . Po zakonu bi svaka operativna postrojba trebala imati dvadeset operativaca, a neke općine ne mogu sakupiti ni desetak.

Treba podignuti svijest na svim razinama, treba mijenjati zakone na način da vatrogasci budu zaštićeniji i bezbrižniji, naglasio je Franković i dodao-  “mi nismo samo broj, svatko od nas ima svoje ime i prezime i to svima treba biti jasno”.