Predstavljena knjiga “Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle”

Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle naziv je knjige predstavljene u karlovačkoj Gradskoj knjižnici. Više o životu i radu ovog svjetski poznatog genijalca govorili su urednik djela Zdravko Plevnik, predsjednik Udruge Nikola Tesla Karlovac Mirko Butković i zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek Hajdin.

Knjiga „Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle“ nastala je na osnovi simpozija održanog u lipnju prošle godine, a proširena je jer su se autori potrudili da napišu više nego što su mogli govoriti na prezentaciji. Ona je zapravo sukus istraživanja Teslinog školovanja od Smiljana, njegova samoobrazovanja pa sve do Pariza i New Yorka. Tiskana je na hrvatskom i engleskom jeziku, a već imamo upite i interes za knjigu iz SAD-a, izjavio je urednik i predsjednik udruge Nikola Tesla Karlovac Danko Plevnik.

Na knjizi je radio ukupno šest autora, s tim da je sam Plevnik obradio prazninu koja je ostala, a to je period Teslinog studiranja u Pragu. Dakle, uz briljantni um, Nikola Tesla ipak je radio na svom obrazovanju i usavršavanju.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin na predstavljanju je upoznala građane i s dvije aktivnosti koje se rade paralelno s nastajanjem same knjige. Prva je uređenje zgrade na Rakovcu broj 6,u blizini karlovačke Gimnazije koja bi u doglednoj budućnosti trebala postati “Experience centar – Nikola Tesla”. Druga aktivnost je osnivanje kulturne rute Nikola Tesla.

 U Ozlju se pak razvija „Tehnološki park“. Radi se o projektukoji se naslanja na drugu hidrocentralu izgrađenu u Hrvatskoj te nasustav javne rasvjete koji je bio drugi, nakon onoga u Šibeniku. Nositelj projekta je HEP, a Grad Ozalj je također snažan partner i to bi ustvari bila poveznica s projektom „Experience centar –Nikola Tesla“ u Karlovcu.