Dani draganića

Mali matematički genijalci

U Karlovačkoj se županiji od početka ove školske godine u svim školama provodi novi projekt pod nazivom Ka raddar. Uključeni su potencijalno daroviti učenici, točnije njih 295, a svake druge subote sudjeluju u programima za napredne učenike na tri gradske lokacije. U maloj školi karlovačke gimnazije tako je ovoga vikenda održano i natjecanje iz matematike pod kreativnim imenom- Ka raddar matka.

Tko kaže da matematikanije zanimljiva i da ju djeca ne vole? 172- je karlovačkih osnovnoškolaca, KA RADDAR Malci, KA RADDAR Matkaći i KA RADDAR Genijalci pokazali su da su vješti u rješavanju matematičkih zadataka, da na taj način razvijaju svoje moždane stanice te se pritom sjajno zabavljaju i osvajaju bogate nagrade.

Program Ka raddar zapravo je temelj za što ranije usmjeravanje mladih prema deficitarnim zanimanjima. Tu je naglasak upravo na matematici i STEM područjima, zbog toga što, prije svega, tržište rada žudi za stručnjacima u tim područjima.

Potencijalno darovitih učenika u našoj županiji ima i više nego dovoljno, za sudjelovanje u projektu traži se čak i mjesto više.

Dok je Gimnazija bila krcata malim matematičarima, drugi dio sudionika programa KA raddar u Tehničkoj je školi obišao je župan Damir Jelić. Tamo su bile organizirane radionice iz elektrotehnike i računalstva, automehatronike i 3d modelinga te 3d print tehnologije.