Dani draganića

Karlovac dobio svoju prvu klupu za dojenje

Karlovac je danas, slijedeći primjer nekolicine drugih hrvatskih gradova, postao ponosni vlasnik prve klupe za dojenje i to radi promicanja i unapređenja dojenja u zajednici.

Djelatnici Patronažne službe Doma zdravlja Karlovac još su prošle godine, u suradnji s fotografom Silvijom Selmanom organizirali izložbu fotografija “Majčin dar”, kako bi istaknuli dojenje kao najpoželjniji način prehrane djeteta i promociju dojenja u javnosti. Sada se otišlo korak dalje, pa je naš grad dobio prvu, nadamo se ne i zadnju, klupu za dojenje i previjanje.

Nakon puno razmišljanja, odlučeno je da će klupa biti postavljena praktički u samom centru grada, na Vunskom polju, gdje već nekoliko godina roditelji i njihova dječica mogu uživati u igri na ljuljačkama, klackalicama i raznim penjalicama, pa će samim time biti pri ruci mnogim mamama.

Mnoge karlovačke majke sretne su što su se napokon poduzeli konkretni koraci u namjeri da se javnost podsjeti na to da je dojenje najbolja hrana za bebe i da majke mogu i smiju dojiti gdje god žele, a ne samo na izoliranim i skrivenim mjestima.

Podsjetimo, prve grupe za podupiranje dojenja u Hrvatskoj počele su s radom usporedno s inicijativom„Rodilišta– prijatelji djece“ 1993. godine. UNICEF danas potiče osnivanje što većeg broja grupa za potporu dojenja, kojih je danas u Hrvatskoj više od 150, a povratne reakcije su i više nego pozitivne.

Unatoč ružnom i kišovitom vremenu,svečanom postavljanju prve karlovačke klupe za dojenje prisustvovale su brojne trudnice i mame s djecom. Ovom su prilikom na dar dobile i male poklon paketiće koje su za njih pripremile vrijedne djelatnice Patronažne službe.