Dani draganića

Tjedan upoznavanja znamenitosti europskih grobalja

Od 24. svibnja do 02. lipnja obilježava se Tjedan upoznavanja znamenitosti europskih grobalja. S obzirom na to da i naš grad ima groblje bogate povijesti i kulturne važnosti – i ove godine smo se uključili u obilježavanje, a jedna od zanimljivosti svakako će biti besplatan turistički obilazak za sve zainteresirane građane i turiste.

Gradska tvrtka Zelenilo još je od 2014. godine član Europske asocijacije starih europskih grobalja te član rute obilaska groblja. Obveza im je stoga jednom godišnje organizirati prezentacije i obilaske kako bi što više građana i turista privukli na groblja. Prva od dvije takve organizirane rute, pod nazivom “Kulturno umjetnička ruta” na rasporedu je ove srijede na Katoličkom groblju Dubovac.

Uz organiziran obilazak, novost je i aplikacija pod nazivom Artour, uz koju se građani i preko svojih mobilnih telefona mogu upoznati sa svim znamenitostima na Katoličkom groblju Dubovac. Aplikacija je vidljiva na web stranici Zelenila te joj se na vrlo jednostavan način može pristupiti.

Značajnu ulogu u cijeloj priči ima i Turistička zajednica grada Karlovca, što je logično, s obzirom na to da je jedan od ciljeva zacrtanih u Strategiji razvoja turizma našeg grada upravo privlačenje posjetitelja motiviranih kulturom i poviješću.

Inače, za srijedu su dogovorene dvije grupe; jedna će biti vođena od 11 sati, a druga od 12 sati i 30 minuta, pa je ovo ujedno poziv i svim zainteresiranim građanima da se pridruže u terminu koji im više odgovara.