Dani draganića

Povratak 2.hrvatskog kontingenta iz Libanona

U sklopu današnje proslave svečano je na vojarni Kamensko dočekan 2. hrvatski kontingent iz operacije potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu.

52 pripadnika ORSH posljednjih 7 mjeseci proveli su u Libanonu u misiji, daleko od svog doma i svojih najbližih. Glavninu kontingenta činila je inžinjerijska satnija a zadaća im je bila osigurati i urediti UN-ove baze te pomoći lokalnom stanovništu. Svoj posao odradili su stručno i savjesno, kao i njihovi prethodnici.

Cjelokupna operacija potpore miru UNIFIL uspostavljena je u ožujku 1978. Mandat operacije je nadzor prekida neprijateljstava, pružanje pomoći libanonskoj vojsci u razmještanju na jugu Libanonske republike te pomoć humanitarnim organizacijama u sigurnom povratku raseljenih osoba. Hrvatska vojska u operaciji UNIFIL sudjeluje od 2007.godine.

Iako je među ovim hrabrim vojnicima teško izdvojiti one koji su se najviše istaknuli svojim radom i zalaganjem, nekolicina je ipak usmeno i pismeno pohvaljena, pa i nagrađena s nekoliko dana plaćenog dopusta.

Ti pojedinci ovoga su puta razvodnici Davor Leško i Stiven Katić,vojnici Matija Težački, Danijel Trubić i Ivan Straka, nadnarednik Krešimir Marjanović, skupnik Frane Ćorković, pozornik Antonio Turković, nadporučnik Matija Merkaš, desetnici Zdravko Oreško i Hrvoje Janković, Igor Oreški, nadnaravnica Snježana Žunac i narednik Ivan Grman.