Dani draganića

Zida na Korani neće biti, no što je s hotelom?

U Knjižnici za mlade nastavljena je rasprava o zidu na Korani. Tribinu je u četvrtak, 13. lipnja, organizirala Građanska inicijativa “Spasimo Koranu”. Izlagali su gradonačelnik Damir Mandić i arhitektica Brankica Petrović, koordinatorica izrade Generalnog urbanističkog plana,prisutan je bio i Mario Furač ,glavni projektant za gradnju novog hotela za investitora iz tvrtke Lana Commerce.

Iako se činilo kako je sve jasno, definirani su stavovi i različiti pristupi po pitanju izgradnje zida na Korani. Pa su tako još prošlog tjedna u Gradu rekli da se zid neće graditi jer je protivan generalnom urbanističkom planu. Inicijativa je organizirala tribinu o zidu te nastavila priču za koju su mnogi smatrali da je gotova. Sada se postavlja pitanje hotela, hoće li se, i ako hoće, na koji način graditi.

-Svi se slažemo u jednom, i inicijativa i investitor i Grad, a to je da Korana zaslužuje zaista jedan reprezentativan hotel. Ono na čemu ćemo mi u Gradu inzistirati je da to bude zaista sukladno i GUP-u, kazao je Mandić.

Mandić je istaknuo i kako vjeruje da je najbolje rješenje da grad preuzme na sebe provedbu arhitektonsko – urbanističkog natječaja.

Grad Karlovac je 2011. usvojio izmjene generalnog urbanističkog plana, kojemu je koordinatorica bila Brankica Petrović. Još tada su u obzir uzimali aspekt zaštite prirode, kao i zaštitu od poplava.

-Gledajući s aspekta arhitektonske struke, bila je moguća rekonstrukcija, obnova, ali smo već tada bili svjesni da je to skupo i dovesti takav devastirani hotel u jedan viši standard praktički neisplativo, istaknula je Petrović te nadodala kako je GUP vrlo precizno definirao moguću obnovu, ali obnovu i rekonstrukciju bez nadogradnje.

Najavljena je izmjena GUP-a do listopada, a glavni projektant za investitora iz tvrtke Lana Commerce, Mario Furač sudjelovao je na tribini i naglasio kako imaju idejni projekt za drugu fazu gradnje drukčijeg i modernijeg hotela.