Dani draganića

Dan svetog Antuna Padovanskog – zaštitnika Orlovca

Nakon jučerašnje likovne kolonije i 2. orlovačkih dječjih igara, na Orlovcu je danas još svečanije, kada je i centralna proslava. Orlovčani i njihovi gosti okupili su se u pola deset ispred Vatrogasnog doma, odakle je krenula procesija do kapelice sv. Antuna Padovanskog gdje je služena sveta misa koju je predvodio velečasni Duje Kurtović.

Ovogodišnji je Dan zaštitnika Mjesnog odbora Orlovac svetog Antuna Padovanskog objedinio tri jubileja: 50 godina Župe sveta Tri kralja Banija, 20 godina kapele svetog Antuna Padovanskog na Orlovcu i 25. godina Ljetne likovne kolonije Orlovac. Dovoljno razloga da se dugogodišnja tradicija proslavi iznimno svečano.

Nakon mise povorka s procesijom se uputila prema Vatrogasnom domu. Zastali su kod centralnog križa i spomen ploča, gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće te je podignuta hrvatska zastava za sve poginule i umrle mještane Orlovca.

Dugogodišnji dragi gost Orlovčana je i ovoga puta bio karlovački gradonačelnik Damir Mandić koji je ovom prilikom istaknuo vrijednost velikog doprinosa volontera u svim mjesnim odborima, ali orlovački može biti primjer ostalima u tome.

Predsjednik Mjesnog odbora Josip Obranović, istaknuo je kako im u realizaciji njihovih planova puno znači financijski doprinos projekta Kakvart, kroz koji su za ovu dvodnevnu proslavu ostvarili 25 tisuća kuna.

Ovogodišnja je proslava Orlovčanima posebna zbog navedenih jubileja. Izdana je, a ovom prilikom i prezentirana te podijeljena knjižica “20 . godina kapele sv. Antuna Padovanskog Orlovac – Karlovac 1999. – 2019.” Održana je i svečana sjednica kojoj su, uz domaćine, nazočili brojni gosti i uzvanici, a svojim nastupima uveličali Folkolorni ansambl Matija Gubec i Karlovački vokalni oktet.