Veleposlanik SAD-a u posjeti Karlovačkoj županiji

234

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst službeno boravi u Karlovačkoj županiji. Sastao se s karlovačkim županom Damirom Jelić u čijoj je pratnji obišao bolnicu na Švarči i tvrtku General Electric Hrvatska.

Posjet je započeo sastankom u uredu Župana a razgovaralo se, između ostalog, o potencijalima koje naša županija ima za ulaganja.

“Suradnja s američkim Veleposlanstvom nije od sada, to je jedan dugi niz godina s lijepim projektima koji se ovdje mogu vidjeti. Jedan od njih je zasigurno, ovaj u bolnici – heliodrom, tako da je to i nama jedna velika pomoć, a i daje jedan osjećaj našeg zajedništva i prijateljstva. Ne moram pričati o našim tvrtkama HS Produktu i General Electricu koje itekako posluju s američkim; tako da naša županija prednjači, što se tiče izvoza na američko tržište”, izjavio je župan Jelić.

Veleposlanik je također imao lijepe riječi za našu Županiju: “
Ne samo da je ovo jedna lijepa Županija, već obiluje potencijalima. Uvjeren sam da ćemo ovdje svjedočiti sklapanju brojnih poslova između SAD-a i Hrvatske. Moram istaknuti i tvrtku General Electric koja na ovim prostorima posluje vrlo uspješno, a sama županija je, koliko vidim, spremna za napredovanje i privlačenje još više stranih investitora. Američku ambasadu zaista veseli zajednička suradnja”.

Iz ureda Župana, put je vodio prema karlovačkoj Općoj bolnici, gdje je Veleposlanika Kohorsta dočekao ravnatelj Ervin Jančić u društvu 20-tak studenata medicine iz SAD-a, Kanade, Engleske i Australije koji se nalaze na dvotjednim vježbama u bolnici, u sklopu programa Shadowing. Veleposlanika je najviše, ipak zanimao izgled prostora budućeg heliodroma koji bi vrlo brzo trebao ugledati svjetlo dana.

Prethodnica veleposlanika Kohorsta  2017. godine je izjavila da će Veleposlanstvo  SAD-a donirati sredstva za izgradnju deset heliodroma. U konačnici su to četiri i to u Karlovcu, Dubravi , Slavonskom Brodu i Osijeku. Zahvaljujem se na potpori Veleposlanstvu, ali potpori Vlade Republike Hrvatske koja je platila PDV na tu donaciju. Prošli tjedan su raspisali natječaj za odabir izvođača radova i čeka se odluka o odabiru. Vrijednost ukupne donacije za sva četiri heliodroma je nekoliko milijuna dolara. Pored bolnice gdje će biti heliodrom napravit će se ploha za dnevno i noćno slijetanje, navođenje, svjetlosna  signalizacija, ograda i pristupna cesta koja će dopustiti evakuaciju vozila do hitnog bolničkog prijema. Spremni smo prihvatiti helikoptere većeg profila te možemo zbrinuti većinu patologije  politraume  koja se može dogoditi u cestovnim nesrećama, poligonu ili za bilo koje druge potrebe”, rekao je ravnatelj Jančić.

 Na samom kraju, veleposlanik Kohorst obišao je i tvrtku GeneralElectric Hrvatska, a vjerujemo da ćemo ga vrlo brzo ponovno vidjeti u našem gradu, nadajmo se s novim poslovnim idejama.