Na Plešivici održano prvo veliko ocjenjivanje rizlinga

308

U organizaciji renomiranog hrvatskog projekta ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ održano je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić u suradnji s najpoznatijim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj, Željkom Bročilovićem Carlosom.

Na Plešivici je kušano 31 vino, a kušala ga je i ocijenila komisija od 12 članova: predsjednik Ž. Bročilović Carlos, sommelier; Darko Lugarić, somm., Hrvoje Petrić, novinar i connaisseur; Marko Rundek, somm; Jasminka Šaško, enologinja, Dominik Jagunić, vinar; Željko Suhadolnik, novinar; Franc Žgur, sommelier; Boštjan Protner, vinar; Ivo Kozarčanin, novinar, Ivan Perković, somm; Saša Zec, enolog.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011); vina s ostatkom šećera.
U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017 (85,8). U kategoriji starijih vina, 3 vina su osvojila srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016 -85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015- 86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012 – 85,4). U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015 (90,7) i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013 (89, 8) i KOPJAR Rajnski Rizling polusuho, 2017. (85)

Rizling je jedna od najpoznatijih vinskih sorta u svijetu, a vinski znalci kažu i najplemenitija bijela sorta.

„Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling“, rekao je slovenski vinar Boštjan Protner, objasnivši situaciju u Sloveniji gdje “ima dosta rizlinga, no čini se da ga vinari rijetko nude svojim gostima u izboru kušanja prva tri vina, a ako ih ne nude, o njemu se ne zna, vinoljupci ga ne prepoznaju i teško se prodaje.” Jasminka Šaško, enologinja vinarije Vuglec, napomenula je da klimatske promjene i globalno zatopljenje ne pogoduju rizlingu, i da ona primjećuje kako zadnjih godina (čak od 2014.) vino nema ekstrakta kao prije. Navodi i kako često rizlinzi izlaze na tržište premladi, a bolje rezultate pokazuju starenjem. Sommelier Darko Lugarić predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte ali i kakvoća hrvatskih rizlinga. Budući da postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključeno je da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost. Preporuka vinarima je da mu treba sačuvati sortnost tijekom vinifikacije te da mu ne „paše“ drvo ni (duga) maceracija jer time gubi važne i prepoznatljive karakteristike sorte. Rezultati plešivičkog kušanja, s uzorcima s Plešivice i Krašića, iz Zagorja, Moslavine, pokazali da je srednja kategorija imala više dobrih rezultata, što pokazuje da ovoj sorti odležavanje u boci godi. Preporuka je, također, puniti rizling u „rizling –boce“ jer se time daje poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.