zv ljeto 2

11. plovidba niz rijeku Kupu KA-SK

11. plovidbu niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska organiziralo je Esperantsko društvo Sisak, u suradnji s Esperantskim društvom Petrinja i Klubom nordijskog hodanja Varaždin. Povod je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Plovidba će trajati od 1. do 5. kolovoza.

Esperantsko društvo Sisak organizator je ove tradicionalne plovidbe već 11. godinu zaredom. Povoda ovoj neuobičajenoj i divljenja vrijednoj avanturi je nekoliko: podsjećanje na “Žitni put”, promoviranje esperanta, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Put traje pet dana, a ukupna dionica od 135 kilometara podijeljena je na pet manjih. Prva je od Karlovca do Šišljavića, druga od Šišljavića do Pokupskog, treća od Pokupskog do Letovanića, četvrta od Letovanića do Petrinje i peta od Petrinje do Siska.

Za ovakav se put valja dobro pripremiti, od osnovnih životnih potrepština preko zastave i transparenta, kako bi simbolika puta bila svima vidljiva, do bogatog iskustva. Ovi simpatični i u današnje vrijeme na rijekama rijetki putnici nailaze na razne reakcije ljudi s obale. Neki im mašu, neki ignoriraju, a s nekima su već postali prijatelji koji ih rado ugošćuju.