Otvorena izložba akademskog slikara Krešimira Nikšića

322

U Galeriji Martin Borković u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, u srijedu 4. rujna, otvorena je izložba akademskog slikara Krešimira Nikšića pod nazivom Initium Novum. Slikar se karlovačkoj publici predstavio s deset slika sakralnih motiva.

Krešimir Nikšić poznati je hrvatski apstraktni umjetnik koji je svoje radove predstavlja na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Beču, Parizu, Udinama, Veneciji. A sada je i u Karlovac donio pravu umjetničku poslasticu. Poznavatelji Nikšićevog rada iznenađeni su novom serijom slika, jer su do sada imali priliku viđati samo njegova apstrakata djela. Krenuo je u smjeru sakralnog slikarstva potpuno intuitivno.

-Došlo mi je instinktivno, došlo mi je samo od sebe, kao što kod mene uvijek ide. Nikad ne radim zbog nekakvih pravila, zbog nekakve mode ili trendova. Slikam ono što iz mene izlazi, ovoga puta se pojavila ta velika potreba, kazao nam je Krešimir Nikšić, autor izložbe.

Poznati umjetnički kritičar Nikola Albaneže napisao je predgovor za izložbu. Iako nije mogao biti prisutan dio njegovih dojmova prenijela nam je Marijana Horvatić, moderatorica i promotorica izložbe.

-Ovo je zaista jedan Initium Novum, jedan potpuno novi početak, novog ciklusa Krešimira Nikšića, inače “zadrtog” apstraktnog slikara koji se upustio u jedan sasvim novi izazov i koji je jako dobro odradio, istaknula je Horvatić.

Domaćin izložbe je Nacionalno svetište Svetog Josipa, koje u svojoj galeriji neprestano okuplja radove poznatih umjetničkih imena. Drago im je što autori sami izražavaju želje da bi izlagali upravo u njihovom prostoru. Izložbu je otvorio don Anton Šuljić, koji je iskoristio ovu priliku da kaže svoja opažanja o nekolicini slika i umjetničkom stvaranju.

Svi ljubitelji sakralne umjetnosti, izložbu imaju priliku razgledati sve do kraja listopada u Galeriji Martin Borković u Svetištu na Dubovcu.