Svečano otvorena izložba “Gledam dodirom”

“Gledam dodirom” izložba je u potpunosti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Ovdje se sve, za razliku od većine drugih izložbi, istražuje dodirom. Kroz više od 100 radova predstavljeno je likovno stvaralaštvo korisnika Centra, a izložena su i vrijedna umjetnička djela vodećih hrvatskih kipara 20. stoljeća.

Ovih predivnih likovnih radova malih slijepih i slabovidnih umjetnika ne bi bilo bez pomoći likovne pedagoginje Tanje Parlov. Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti zaposlila se u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u Zagrebu te radi isključivo s djecom oštećena vida koja mogu imati i neke druge poteškoće. S likovnog aspekta, priprema predškolce za školu, vodi razrednu nastavu i predmetnu nastavu u Centru te likovnu terapiju osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Osim crteža i skulptura, izložba uključuje i jedinstvenu instalaciju Taft, trodimenzionalni tepih koji je zaokupio pažnju mnogih posjetitelja izložbe, te tzv. tamnu sobu, namijenjenu , prije svega videćim osobama.

Podsjetimo, izložbu prati raznolik program radionica, vodstava i stručnih seminara s ciljem senzibiliziranja javnosti za osobe s oštećenjem vida i njihova prava i mogućnosti sudjelovanja u kulturnom i likovnom životu zajednice. Ulaz je besplatan za sve slijepe osobe i njihovu videću pratnju, a psima vodičima i pomagačima dozvoljen je ulaz u galeriju.