“Zajedno u ratu, zajedno u zdravlju”

U Karlovcu se održava 2. Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Zajedno u ratu, zajedno u zdravlju“. Tema je zaštita i unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u kontekstu psihosomatske medicine. Predavači su eminentni stručnjaci iz svih područja medicine kao i predstavnici brojnih udruga, znanstvenici i umjetnici. Otvorenje kongresa pratili su i ministri Tomo Medved i Milan Kujundžić.

Na prvom kongresu koji je prije dvije godine održan u Rabu, raspravljalo se o psihološkim aspektima medicine 21.stoljeća. S obzirom na to da su zaštita i unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iznimno važan javnozdravstveni problem, odlučeno je da drugi kongres bude posvećen tjelesnom, psihološkom, socijalnom i duhovnom zdravlju te bolesti ove populacije.

Na kongresu će, po prvi put biti iznijeti rezultati sistematskih preventivnih pregleda koje Ministarstvo hrvatskih branitelja radi od 2016.godine. U protekle dvije godine, pregled je prošlo više od 51 tisuće hrvatskih branitelja. Više od 44 posto pregledanih dobili su preporuku za daljnje preglede, a neki su odmah hospitalizirani u cilju očuvanja njihovog zdravlja.

“Ono što se ukazalo kao nužnost i postupanje Ministarstva je pronalazak rješenja za osiguravanje palijativne skrbi, tako da smo u bolnici u Dugoj Resi prije godinu i pol dana potpisali ugovor i osloncem na njihovu uslugu, imamo izuzetno kvalitetno iskustvo i na osnovu tih naučenih lekcija kroz postojeću mrežu palijativnih centara u cijeloj Hrvatskoj potpisujemo ugovore i omogućavamo onim hrvatskim braniteljima koji nemaju drugi oblik skrbi, zbrinjavanje u tim centrima. Stavljamo veliki naglasak na preventivu i zapravo ovaj kongres u tom kontekstu ima itekako važnu ulogu; analizirat ćemo stanje, sve mjere koje smo dosada zajednički provodili i dakako da ćemo doći do zaključka koji će nam biti usmjeravajući za naredne mjere i naredno razdoblje”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Zbilja se nadam da ćemo nakon ovog kongresa u Karlovcu otvoriti neka nova pitanja, uključiti u priču neke nove stručnjake te na osnovu vjerodostojnih podataka poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaustavili pobol, ali i pomor ove izrazito vulnerabilne populacije”, istaknuo je na kraju prof. Đorđević.