“Heroine Domovinskog rata, pobjednice” u nedjelju u Zorin domu

Sabina iz Turnja, Zorka iz Sydneya i Mira iz Nijemaca protagonistice su prvog dokumentarnog filma o ženama u Domovinskom ratu moćnog naslova: ” Heroine Domovinskog rata, pobjednice”. Žene su to koje su ratovale svaka na „svom“ ratištu, istoku, središtu i jugu Hrvatske. Redateljica, scenaristica, snimateljica i montažerka ovog filma je Irena Ščurić, a karlovačku premijeru svi zainteresirani moći će pogledati u nedjelju u Zorin domu.

Film je nastao prema ideji braniteljice Mirjane Miličić koja je smatrala da treba istaknuti važnost i ulogu žena koje su se borile ravnopravno s muškarcima. Odlučila je ići od grada do grada tražeći one braniteljice s najdojmljivijim pričama. Uloga redateljice pripala je Ireni Ščurić, koja još od 1985. samostalno režira, snima i montira razne dokumentarce, televizijske emisije i glazbene video spotove.

Prva od tri heroine u filmu je naša Karlovčanka Sabina Protulipac, umirovljena dočasnica HV-a i dragovoljka Domovinskog rata. Ona je kao 18-godišnjakinja, s netom završenom medicinskom školom, krenula u obranu Hrvatske i na prvoj crti bojišta provela više od 1700 dana. Ponos je i uzor je  svim svojim sumještanima, kao i brojnim suborcima koje i danas smatra članovima obitelji.

Mira iz Vukovara u rat je ušla kao 30-godišnjakinja, s dvoje djece od tada 9 i 11 godina. Proživjela je teške trenutke, a čak je i zarobljena u studenom 1991.godine. Zorka je pak svoj bezbrižan život u Australiji odlučila ostaviti iza sebe te je kao profesionalan frizerka došla u Zagreb, među Tigrove i jednostavno – šišala. Dakle, tri moćna svjedočanstva u 100 minuta filma koji ostavlja bez teksta.

Vjerujemo da će gledalište našeg Zorin doma u nedjelju u 19 sati biti popunjeno do posljednjeg mjesta i da će film ostaviti snažan dojam na sve koji ga pogledaju. Ovakve snažne i potresne povijesne istine doista treba pamtiti i prenositi na nove generacije, ne samo u Karlovcu , već u cijeloj Lijepoj našoj.