KABA

115 godina Gradskog muzeja Karlovac

Ove godine navršava se 115 godina od odluke Gradskog zastupstva o osnivanju Gradskog muzeja Karlovac, 18. prosinca 1904. godine. Nakon raspada o proračunu za 1905. godinu za osnivanje Muzeja osigurali su prva financijska sredstva od 500 kruna. Namjere za osnivanje muzeja bile su jasne i iz velikih podržanih tadašnjih karlovačkih medija Svjetla i Narodnog glasa.

Od prvog javnog spominjanja do danas, Muzej je prolazio kroz razvoj razvojnih gluposti. Za vrijeme Prvog svjetskog rata aktivnosti prikupljanja muzejskih građevina i inicijativa za pronalaske smještaja i prezentacije muzejskih predmeta zamiru. Tek po završetku Drugog svjetskog rata obnavljaju ideje i aktivnosti vezane uz razvoj muzeja, a 1953. godine Muzej je dodijeljen jedan od najstarijih sačuvanih objekata baroknih stambenih arhitektura, kurija koja je 1630.-ih dao sagraditi karlovački general Vuk II. Krsto Frankopan.

Zaštićeni spomenik kulture je i danas sjedište Gradskog muzeja Karlovac koji je, iako u različitim formatima, već više od stoljeća mjesto očuvanja karlovačkih sjećanja, kulturne baštine i obrazovanja. Gradski muzej Karlovac dio je bogate spomeničke baštine povijesne jezgre grada, prije 440 godina utemeljene karlovačke zvijezde. Muzej čuva 51 muzejsku zbirku i više od 21 000 predmeta, a stalni postav sačinjen je od izložaka čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice.

Gradski muzej Karlovac kroz svoju je povijest dokazao sposobnost transponiranja na nove razvojne ljestvice pa je tako u prigodi proslave 115. obljetnice otvoren i novi muzej – Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj kao njegov sastavni dio. Izuzev svoje lokacije na Strossmayerovom trgu i spomenutog Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Muzej obuhvaća i lokacije Galerije „Vjekoslav Karas” i Starog grada Dubovca – Branič-kule. U izložbenim prostorima Gradskog muzeja Karlovac i Galerije „Vjekoslav Karas“ godišnje se otvori više od 15 povremenih izložbi te se održava niz edukativnih radionica vezanih uz muzejski program, a prilagođenih raznim dobnim skupinama.

Muzej je organiziran u okviru sedam odjela koji sudjeluju u muzejskim akvizicijama, terenskom radu, istraživanjima, prezentacijama, predavanjima, muzejskoj pedagogiji i ostalim djelatnostima. Nabrojit ćemo samo neke rezultate njihova rada poput usustavljenja novih muzejskih zbirki, realizacije terenskih istraživanja radi prikupljanja nove muzejske građe, zaštitnih arheoloških istraživanja, gostovanja izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, edukacije građanstva, suradnje s vaninstitucionalnim organizacijama itd.

Ispunjenje suvremenih poslanja Muzeja vidljivo je iz niza aktivnosti usmjerenih ka evoluciji komunikoloških pristupa novim generacijama, spomenut ćemo samo neke poput „Virtualnog muzeja karlovačke industrije“ te projekt „Govori karlovačkog područja“ – istraživanje karlovačkog govora interaktivno prikazanog na mrežnim stranicama Muzeja. Aktivan rad na digitalizaciji muzeoloških zbirki kroz online portal „Gradski muzej Karlovac online“ ostvaruje se napredak muzeološke struke u općem kontekstu te izgrađuju temelji za uspješnu budućnost Muzeja. Kao rezultat velike želje za razvojem publike i edukacijom građanstva stvoren je i muzejski online blog na kojem možete pristupiti stručnim člancima kustosa.

Kroz osnutak Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj muzejski sadržaj još je snažnije usmjeren na edukaciju različitih dobnih skupina posjetitelja s posebnim naglaskom na učenike srednjih i osnovnih škola te studente kojima će se približiti novi načini istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države. Suvremena muzeološka koncepcija, interaktivna stalna izložba i vanjski izložbeni prostor u prvim su mjesecima po otvorenju Muzeja privukli više od 31 000 posjetitelja.

Povodom obilježavanja Dana Gradskog muzeja Karlovac pripremljen je program koji će se odviti na naše tri lokacije – u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji „Vjekoslav Karas“. Obilježavanje 115. godina Gradskog muzeja Karlovac započet će u utorak, 17. prosinca promocijom 16. broja časopisa „Glas“, predstavljanjem donacije Nikole Sumine – tri crteža Romana Baričevića i prezentacijom novih instalacija vanjskog postava izložbe „Karlovac 1991. – 1995.“ u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj. Proslava će se nastaviti u srijedu, 18. prosinca, u Gradskom muzeju Karlovac dodjelom nagrada učenicima pobjednicima Muzejske pitalice, zahvalom ustanovi za doprinos razvoja muzejskih programa, predstavljanjem „Predmeta trenutka“ i stručnim vodstvima o urarstvu u Karlovcu te otvorenjem izložbe „Slike našega kraja“ u Galeriji „Vjekoslav Karas“.

Na dan obilježavanja rođendana Muzeja, 18. prosinca, ulaz u Gradski muzej Karlovac na Strossmayerovom trgu bit će slobodan i moguće je iskoristiti kako bi se upoznali stalni postavi Muzeji i istražili etnološku izložbu „Od sjemena do stola“.