Dan jedinstvenog broja 112- U Zagrebu educirali osnovnoškolce, u Karlovcu simulacijom prezentirali svoj rad

Broj 112 je jedinstveni broj u Europi koji služi za poziv hitnih službi koje spašavaju unesrećene. U Hrvatskoj je taj broj u funkciji već 15 godina.

Vozila proizvedena 2018. godine imaju ugrađen sustav koji u slučaju nesreće automatski poziva 112 i to je već postala obveza za sve proizvođače automobila. Centar prilikom takvog poziva locira automobil i odlazi na intervenciju. Vozači u takvim automobilima imaju mogućnost i jednim pritiskom dugmeta pozvati 112, to osobito vrijedi u slučaju da vozaču pozli ili nije u mogućnosti komunicirati uobičajenim putem.

U Županijskom Centru 112 Zagreb održali su edukaciju osnovnoškolcima iz Pušće. Učenici su imali prilike naučiti kako funkcionira Centar te upoznati pse tragače. Centar 112 Zagreb je jedan od rijetkih centara unutar kojega djeluje Županijski vatrogasni operativni centar. To znači da se svi pozivi koji dođu na 193 preusmjeravaju na 112. Za rad ovih službi Zagrebačka županija iz proračuna izdvaja preko 4 milijuna kuna.

Centar 112 Zagreb ima preko 500 tisuća poziva u pomoć godišnje i sve je manje zloupotreba poziva, potvrdio je Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb. Sve je manje zloupotreba poziva i u Županijskom Centru 112 Karlovačke županije koji su, obilježavajući ovaj dan, na svojoj adresi Vlatka Mačeka 8 postavili simulaciju prezentirajući svoj rad- od poziva građana do intervencije na terenu. Građani su mogli posjetiti Centar 112 u Karlovcu, postavljati pitanja i pratiti angažiranje žurnih službi.