KABA

Croatia Open Land: Društvenim poduzetništvom vratimo život u ruralna područja

U Karlovcu je započet i predstavljen projekt: Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo. Nositelj ovog projekta je turistička agencija Croatia Open Land a partneri su: Lag Vallis Colapis, Veleučilište u Karlovcu te Općina Kamanje.

Radi se o projektu koji sufinancira europska unija, a cilj mu je obogatiti lokalnu turističku ponudu te povećati broj noćenja u Karlovcu. U sve to bila bi uključena obiteljska poljoprivredna gospodarstva, rekao je Krešo Rogoz, vlasnik Croatia open landa koji postaje “društveno poduzeće”.

„Društveno poduzetništvo“ označava društveno odgovornog poduzetnika koji prilikom poslovanja vodi računa o lokalnoj zajednici na način da provodi razne edukacije o ovakvoj vrsti poslovanja, umrežava ostale dionike – u ovom slučaju turističke dionike poput malih OPG-ova, seljačkih domaćinstava, ruralnih kuća za odmor, lokalnih atrakcija s avanturističkim aktivnostima iz vlastite ponude kao što su rafting, ronjenje, gastro – vinske ture, 4×4 safari ture i sl. Jedno od obilježja društvenog poduzetnika je svakako i reinvestiranje najmanje 75% godišnje dobiti, odnosno višak prihoda u jačanje poslovanja. To je značajka ovog projekta.

Uz nadzor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike projekt se provodi uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ukupna vrijednost potpore iznosi 1.117.518,39kn financiranih iz Europskog socijalnog fonda. Iznos EU sufinanciranja je 85% odnosno 949.890,63kn, dok RH sudjeluje s 15% odnosno 167.627,76kn. Razdoblje provedbe projekta je 19 mjeseci odnosno do 1.5.2022.

Za potrebe projekta zaposleno je 6 osoba koje će tokom 19 mjeseci raditi na provedbi aktivnosti odnosno ostvarenju glavnih ciljeva projekta među kojima su edukacije o društvenom poduzetništvu, održivom turizmu, razvoju svijesti o zaštiti prirode i njezine bioraznolikosti za 40 nezaposlenih osoba koje čine jedan dio ciljne skupine. Drugi dio ciljne skupine su zaposlenici agencije čijim se jačanjem kapaciteta za obavljanje društveno – poduzetničkih aktivnosti u turizmu otvara mogućnost još snažnijeg uključivanja lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinarija, ugostitelja, pružatelja usluga smještaja i slično. Mnogi nezaposleni u ruralnim sredinama Karlovačke i Zagrebačke županije mogu u službu vlastitog samozapošljavanja staviti neiskorištene kapacitete kojima raspolažu (poljoprivredna zemlja i strojevi, smještajni kapaciteti i ostale usluge).

Nositelj projekta Croatia Open Land Tous DMC, destinacijska je menadžment kompanija koja ulazi u sedmu godinu uspješnog poslovanja na području Karlovačke županije, središnje Hrvatske, ali i šire. Agencija sama osmišljava, kreira, prodaje i izvađa složene turističke paket aranžmane koristeći lokalne resurse; od prirodnih resursa, domaćih OPG-ova, obiteljskih i hotelskih smještaja, ruralnih kuća za odmor, restorana, posjeta gradskim atrakcijama poput muzeja, galerija, spomenika koje kombinira s aktivnostima agencije kao što su rafting, Discovery ronjenje, trekking, 4×4 safari vožnje, vinske ture, organizacija različitih team building radionica i evenata, foto safari i foto lov ponuda u trajanju od jednog ili više dana.

Projekt bi trebao pridonijeti obogaćivanju lokalne turističke ponude, a time i zaustavljanju tranzitnih gostiju, povećanju broja noćenja u Karlovačkoj županiji na vikend noćenja ili višednevne paket aranžmane umjesto dosadašnjih jednodnevnih izleta.

‘Zajedničkim snagama u vidu edukacija, osvještavanja javnosti i lokalne zajednice, umrežavanjem s ostalim turističkim dionicima možemo postići upravo to, što i jest glavna poanta društvenog poduzetništva. Razvojem turizma u ruralnim prostorima potiče se zadržavanje lokalnog stanovništva, očuvanje ruralnog načina života, tradicije i običaja, ali i unapređenje kvalitete poljoprivredne proizvodnje i življenja u cjelini’, smatraju nositelj i partneri projekta.

Tokom provedbe projekta održat će se 6 radionica za ciljanu skupinu, prema slijedećim temama: Općenito o društvenom poduzetništvu i ruralnom turizmu, Društveno poduzetništvo u turizmu, Održivi i odgovorni turizam. Navedne 3 radionice održavat će se u prostorijama Veleučilišta u Karlovcu kroz teorijski dio, dok će preostale 3 radionice sadržajno pratiti teme na terenu i u praksi. Točne termine održavanja svih radionica bit će objavljene naknadno.

Javni poziv za sudjelovanje u projektu otvoren je do 2. prosinca.