Centar za mlade u Grabriku slavi 13. rođendan

8. veljače 2008.g. otvoren je Centar za mlade u Grabriku kao mjesto informiranja, edukacije te razvoja nezavisne kulture mladih kojeg su postavili upravo mladi kroz radionice o osnivanju mjesta gdje će mladi provoditi svoje slobodno vrijeme, ali i doprinosti razvoju lokalne zajednice i razvoju civilnog društva.

Centar za mlade u Grabriku specifičan je po svom modelu upravljanja i tada je bio prvi centar za mlade u RH kojeg je pokrenula jedinica lokalne samouprave, a koji je dat organizacijama civilnog društva na upravljanje.

Centar za mlade u Grabriku okuplja udruge mladih i za mlade, Savjet mladih grada Karlovca, inicijative mladih ali i ostale udruge i pojedince koji provode svoje aktivnosti u prostoru Centra. Kroz Centar za mlade godišnje prođe oko 4.000 korisnika, uglavnom mladih, koji sudjeluju u edukativnim i informativnim aktivnostima, izložbama, prezentacijama, okruglim stolovima, debatama, filmskim večerima, učenju, društvenim igrama, plesu i sl., ali koji sudjeluju i u kreiranju sadržaja za mlade tako da je Centar za mlade u Grabriku pravi inkubator aktivnog sudjelovanja mladih. Zahvaljujući Centru za mlade u Grabriku, posljednjih godina u Karlovcu je primjetno narastao broj različitih inicijativa i događanja u gradu kojeg pokreću i organiziraju mladi.

Centar za mlade u Grabriku odavno je nadrastao lokalne okvire i često nas zovu, kao primjer dobre prakse, da gostujemo na različitim konferencijama, okruglim stolovima i predavanjima u Hrvatskoj kao i u Europi te da ispričamo ovu lijepu i kvalitetnu priču drugima. Također, mnogi gradovi i organizacije civilnog društva iz Hrvatske, ali i iz EU biraju Centar za mlade u Grabriku za studijske posjete kako bi im prenjeli naša iskustva i dali savjete za rad njihovih postojećih ili budućih centara za mlade.