Požari na otvorenom diljem županije – vatrogasci ih gasili 16, pozivaju građane na oprez

U protekla 24 sata županijski vatrogasci intervenirali su na 18 intervencija, od čega je 16 požara na otvorenom prostoru na području Slunja, DugeRese, Barilovića, Josipdola, Plaškog, Vojnića, Bosiljeva, Lasinje, Krnjaka, Saborskog i Rakovice. Na navedenim intervencijama angažirano je ukupno 117 vatrogasaca i 38 vatrogasnih vozila.

Pozivaju se građani da ne spaljuju korov i biljni otpad prilikom čišćenja svojih okućnica i poljoprivrednih površina, već da primjenjuju agrotehničke mjere ili da točine n asiguran način. Svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu, mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume, a važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno je nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar.

Za nepridržavanje županijske Odluke o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, propisane su i novčane kazne.