Na današnji datum 1975. na Slunjskim brdima održana prva motocross utrka – u međunarodnoj konkurenciji tada pobijedio Leno Šoštarić

(foto izvor: Dinko Neskusil KAfotka)

NA DANAŠNJI DAN:

18. svibnja 1745. godine malteški je red prodao imanje Novigrad na Dobri barunu Stjepanu Patačiću od Zajezde uz sniženu cijenu od 27 tisuća forinti. Cijena mu je bila snižena zato što se obvezao da će ispunjavati sve obveze prema kapeli svetog Josipa i franjevcima u Karlovcu za obavljanje službe po fundaciji Josipa Herbersteina.

18. svibnja 1946. godine Drugi svjetski rat prekida aktivnosti svih gradskih amaterskih društava, a nakon rata nema više hrvatsko, već jugoslavensko. Tako više nema Zore, Nade niti Zvonimira, Matice hrvatske… Zato se osnivaju nova društva. U rujnu godinu ranije nastaje Budućnost, koja u veljači 1946. mijenja ime u Josip Kraš. Okupljaju se pjevači u Srpskom prosvjetnom društvu Prosvjeta i kao samostalno društvo uzimaju ime KUD Dr. Dragomir Drakulić 18. svibnja 1946.

18. svibnja 1950. godine u karlovačkom Zorin domu održana je premijer Držićeva Dunda Maroja u režiji Alberta Dičeka. Inscenaciju je izradio Petar Papp. U toj režiji Dundo Maroje je doživio više od 50 repriza, u šest godina. U Zorin domu su u to doba nastupali i neki kasnije afirmirani hrvatski glumci.

18. svibnja 1975. godine održana je prva motocross utrka na novoj stazi na Slunjskim brdima, koja je bila duga gotovo 2 kilometra. U međunarodnoj konkurenciji tada je pobijedio Leno Šoštarić, vjerovatno najbolji karlovački motokros vozač svih vremena. Na isti dan 1986. godine, povodom 25. obljetnice motokrosa u Karlovcu, održana je na Slunjskim brdima utrka u klasi 250 ccm. Bilo je to ujedno i prvo natjecanje za Kup Alpe-Adria održano u Hrvatskoj. Tom prigodom Karlovčani Slavko Baršić i Željko Zorić nastupili su za tadašnju reprezentaciju i osvojili 5., odnosno 6. mjesto.