web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ministrica Vučković u Karlovac došla potaknuti poljoprivrednike na uspostavu proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je u Karlovcu utorak, 14. rujna, gdje je sudjelovala na radionici na temu uspostave proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća u dvorani restorana Kristal.

Karlovačka županija nema niti jednu proizvođačku organizaciju u sektoru voća i povrća. Stoga je županija zajedno s Ministarstvom poljoprivrede organizirala radionicu kako bi zainteresirala poljoprivrednike s ovog područja te ih potaknula na udruženje u proizvođačku organizaciju.

– Danas smo zajednički organizirali jednu radionicu o proizvođačkoj organizaciji imajući u vidu da, iako posljednjih godina imamo napredak u broju proizvođačkih organizacija, ne možemo biti zadovoljni proizvodnjom i prodajom, kazala je ovom prilikom Marija Vučković, Ministrica poljoprivrede.

Cilj proizvođačkih organizacija je udruživanje, okrupnjivanje i ojačanje poljoprivrednika. Tako bi se trebala koncentrirati njihova ponuda, a proizvodi učiniti prepoznatljivijim.

-U okviru našeg programa za otpornost i oporavak  ovaj problem je dodatno prepoznat pa smo predvidjeli reformsku aktivnost koja predviđa izgradnju skladišnih distribucijskih centara kao i logističku infrastrukturu. U tome očekujemo partnerstvo s lokalom i područnom samoupravom, dodala je ministrica Vučković. 

Karlovačka županija planira pružiti potporu Ministarstvu.

-Karlovačka županija je započela s projektom postrojenja za voće i povrće u suradnji s Općinom Cetingrad. Nadamo se tom budućem  logističkom – distribucijskom centru. No, ono čega smo svjesni je to da javni sektor ne može vršiti tu djelatnost nego ju samo pripremamo da bi u njoj djelovao privatni sektor, kazala je Martina Furdek Hajdin, Županica Karlovačke županije.

O primjerima dobre prakse govorio je i Luka Cvitan, upravitelj proizvođačke organizacije Jabuka HR koja okuplja proizvođače jabuke prvenstveno na području Slavonije.

-Jedina briga naših proizvođača je proizvesti kvalitetan proizvod, sve ostale radnje od trenutka berbe preuzima organizacija za njih. Mi se brinemo za transport robe, skladištenje, kalibriranje, manipulacije, sortiranje, pakiranje i drugo, rekao je Civtan.

Na radionici su sudjelovali brojni poljoprivrednici s područja Karlovačke županiji gdje su učili kako se može uspostaviti proizvođačka organizacija, a sve kako bi karlovačke županija postala konkurentnije i uspješnija na poljoprivrednom tržištu.