KABA

Svečano u Vivodini – 700 godina od prvog spomena imena ovog prekrasnog mjesta

Tradicionalna manifestacija “Jesen u Vivodini” u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Vivodina ove godine dobiva na težini jer se slavi 700 godina od prvog spomena imena Vivodina. Održana je svečana misa u župnoj crkvi svetog Lovre koju je predvodio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Prigodni program održan je nakon toga u dvorištu DVD-a Vivodina. Folklorni nastupi, promocija fotomonografije “Vivodina – fotografijom kroz vrijeme”, literarna djela vivodinskih stvaralaca, živa glazba te suveniri, domaće delicije i fina kapljica – sve to može se doživjeti na manifestaciji “Jesen u Vivodini”.

MALO O POVIJESTI

Davne 1321. godine Vivodina se prvi put spominje u pergamentu kojim četvorica braće Babunića dodjeljuju samostanu patronat nad crkvom Svetog Jurja. No, po narodnoj predaji Vivodina je dobila ime po feudalcu Vivodi koji je u srednjem vijeku bio najmoćniji. Zemlja kojom je gospodario dobila je naziv Vivodina. Ovo malo mjesto u povijesti je bilo slobodna općina, imala je svog suca, vijećnike te pečat na kojem je bio srp, kao simbol poljoprivrede.