Gradski muzej Karlovac dobio donaciju od 300-ak vrijednih knjiga

Gradski muzej Karlovac dobio je na poklon izdašnu donaciju knjiga. Riječ je o 300-ak naslova koje im je darovao istaknuti povjesničar umjetnosti Igor Zidić. Knjige su smještene u Muzeju Domovinskog rata Turanj te u Galeriji Vjekoslav Karas.

Među 300 knjiga nalaze se prije svega umjetničke monografije te vrijedni izložbeni katalozi.  U Muzeju su s veseljem primili bogatu donaciju koja će im upotpuniti knjižnicu kao i pomoći u radu djelatnika.

-Radi se o monografijama suvremenih Hrvatskih umjetnika. To su vrlo vrijedne knjige koje prikazuju umjetnikov opus sa svim podacima o svim djelima, bogato reproducirane. One nam jako koriste u našem radu, kazala je Antonija Škrtić, kustosica u Galeriji Vjekoslav Karas.

U donaciji koju je Muzej dobio, ima vrlo zanimljivih i rijetkih naslova. Kustosica Antonija Škrtić izdvojila je najznačajnije.

-Ove knjižice Vlada Marteka, našeg konceptualnog umjetnika. To je naklada od 50 primjeraka i to je djelo koje je sam izdao. Dakle, nešto vrlo rijetko. Mi imao jednom želju ugostiti izložbu Vlade Marteka u našoj galeriji, pa se nadamo da će nam knjižice biti izložak na izložbi, istaknula je kustosica.

Iako će većina knjiga biti smještene u prostorije Galerije Vjekoslav Karas, nekoliko naslova naći će svoje mjesto u Muzeju na Turnju.

-Dio donacije su i katalozi na temu Domovinskog rata. Ono što i u našem postavu govorimo to je da i u vrijeme Domovinskog rata muze nisu šutjele kako u Karlovcu tako i u ostalim dijelovima Hrvatske, tako da nas ovakva donacija posebno veseli, kazala je Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Knjige se sada popisuju, odabiru se one koje odlaze u knjižnicu Muzeja, odnosno Galerije, a one koje već imaju bit će donirane knjižnici, školama i drugim ustanovama.