KABA

U gradskom sustavu najviše problema zbog COVID potvrda bilo u ViK-u – zbog zaposlenika, a zbog posjetitelja u Mladosti, Knjižnici i Aquatici

Od kad su COVID potvrde obavezne u gradskom sustavu najviše je problema bilo u Vodovodu i kanalizaciji – sa zaposlenicima, a u Mladosti, Gradskoj knjižnici i Aquatici s korisnicima, odnosno, posjetiteljima.

Potvrdio nam je to načelnik karlovačkog Stožera civilne zaštite i pročelnik Stjepan Mrežar i precizirao da je u karlovačkoj gradskoj upravi, devet tvrtki, pet ustanova i dva vrtića u vlasništvu Grada 874 zaposlenih. COVID potvrde ima njih 508, 124 je preboljelo koronu, a na testiranje ih ide 230.

– U početku je bilo problema i sa djelatnicima i posjetiteljima ustanova, odnosno, tvrtke Mladost jer su se morali naviknuti da će pri ulasku morati predočiti COVID potvrdu ili o testiranju. Najviše incidenata je zabilježeno u Vodovodu i kanalizaciji, gdje je troje djelatnika odbilo testiranja radi čega je čak 7 puta intervenirala policija. Nakon toga, jedan djelatnik je otišao na godišnji odmor, a dvoje su na bolovanju, ispričao je Mrežar.

Dodao je da se odluka sada striktno primjenjuje i nitko u ViK ne može ući bez da dokaže dokumentom da je cijepljen, prebolio ili negativan na koronavirus.

S posjetiteljima je, pak, bilo problema u Mladosti i dvjema ustanovama, Aquatici i Knjižnici.

– U Knjižnici je dvoje članova napravilo incident na način da nije htjelo pokazati potvrde o testiranju. U Aquatici posjetitelji su u početku bili iznenađeni novim mjerama, ali vremenom su se upoznali s odlukom tako da dalje takvih problema nema. Isto tako i korisnici ŠSD Mladosti su se vremenom navikli da ne mogu bez važeće potvrde ili testiranja ući i koristiti dvoranu, naveo je Mrežar.

Od 874 zaposlenika, 58 posto ima COVID potvrde, još 14 posto potvrdu o preboljenju, što znači da je 72 posto zaposlenika sigurno da može u objekte, dok 26 posto mora na testiranje. Ono je dogovoreno s Domom zdravlja i Zavodom za hitnu medicinu pa mogu izabrati kamo će. Troškove plaća poslodavac, no broj onih koji moraju na testiranje, a onda i ti troškovi, uskoro će biti manji.

– Očekuje se pad broja testiranja jer se sve više ljudi cijepi. Kako vrijeme ide, primjećuje se da ima sve više cijepljenih. Na žalost, to je tek prva doza i oni će  22. dana nakon cijepljenja steći pravo da mogu ući u objekt bez da se testiraju, kazao je Mrežar.