Iako je magla usporavala put, Žitna lađa je uspješno doplovila do Kvake. Bio je ovo najavljeni završetak europskog projekta Unapređenje društveno-poduzetničkog poduhvata Žitna lađa Karlovac. Projekt je trajao 15 mjeseci, a vrijedan je preko milijun i 152 tisuće kuna. Partneri na projektu bili su Lag vallis colapis, udruga Dobar dan i Zadruga za etično financiranje iz Zagreba. Direktorica Aurora Colapisa, Jasmina Cvetković, iznijela je rezultate.

– Unaprijeđeni su ljudski resursi tvrtke Aurora Colapis. Djelatnici su prošli edukacije za bavljenje društvenim poduzetništvom, ali i edukacije za specifična deficitarna zanimanja kao što su mornari unutarnje plovidbe i zapovjednik B klase unutarnje plovidbe. Kroz projekt Žitna lađa je dobila novu opremu, dio je obnovljen te smo pripremljeni za novu sezonu. Možemo vidjeti našu novu opremu, dobili smo novu kristalnu tendu koja goste štiti od vjetra i omogućuje nam da plovimo kroz cijelu godinu.

Kako bi se uspješno okrenuli društvenom poduzetništvu tvrtkama pomaže Lag Vallis Colapis. Više o tome ispričala je Martina Marušić Britvec.

– Kada pričamo o društvenom poduzetništvu to su poduzeća koja ujedno mogu biti ili zadruge ili udruge čija je poduzetnička misija društvena. Dakle usmjereni su na svoju lokalnu zajednicu, na zeleno, na održivi razvoj i najmanje 70 posto dobiti reinvestiraju u svoju lokalnu zajednicu ili u svoje poduzeće. Rekla bih da je ovaj projekt jedan odličan primjer kako smo mi ‘Lag Vallis Colapis’ doprinijeli poticanju društvenog poduzetništva u Karlovačkoj županiji.

Udruga Dobar dan iz Zagreba zadovoljna je suradnjom i edukacijom na projektu.

– Dobili smo jako puno novih saznanja kako i na koji način društveni poduzetnik može koristiti našem društvu. Naša se udruga malo više bavi obrazovanjem te smo mogli društveno poduzetništvo promovirati među ravnateljima osnovnih škola i među djecom kako bismo u budućnosti imali što više društvenih poduzetnika, rekla je Vesna Vrbanović Jančić iz Udruge Dobar dan.

Suradnja ugostitelja i lokalnih proizvođača hrane i suvenira sa žitnom lađom vjetar je u leđa da i dalje mogu ploviti.

– Također jako dobro surađujemo sa svima koji nude usluge koje su komplementarne žitnoj lađi kao što su Gradski muzej Karlovac, Slatkovodni akvarij Aquatika, započet ćemo suradnju i s Franjevačkim muzejem u Karlovcu te se veselimo tome. Želja nam je da sa svojim kapacitetima promoviramo cijelu destinaciju, rekla je Jasmina Cvetković.

Promocija destinacije nastavlja se isplovljavanjem žitne lađe već sljedeću nedjelju, 12. i u subotu 18. prosinca.