KABA

Djevojčice sve zainteresiranije za veslanje: ‘Ovo je dobar ispušni ventil od učenja’

U Veslačkom klubu Korana

Karlovački Veslački klub Korana ima zavidnu povijest djelovanja. Više od 80 godina ovdje se neumorno trenira i postižu visoki rezultati. Sve je više školaraca koji se odlučuju na treninge u ovom veslačkom klubu. Iako je do sada prevladavao muški rod, vesla se sve više primaju i djevojčice.

Posjetivši Veslački klub Korana upoznali smo neke od veslača, one koji nižu uspjehe, koji su uporni, ali i one koji su tu tek stigli i još se upoznavaju s treninzima. Ema Hodak ovdje trenira tri godina i državna je prvakinja među kadetima, prisjetila se kako je odabrala ovaj sport.

– Krenula sam s prijateljima iz razreda, bezveze, nisam niti znala šta je to i tako je spontano nastalo da sam ostala. Svidjelo mi se odmah na početku jer je sport drugačiji od drugih. U početku sam bila jedna od samo dvije djevojke u cijelom klubu. Imamo različite treninge u tjednu, ergometri, bicikli, teretana, pa nekad neki teži treninzi, dobro nam to trener ukomponira, rekla je Ema.

Uz Emu, posljednje tri godine ovdje trenira i Dora Kranjčec.

– Ja sam prije bila regatna veslačica pa sam morala prestati. Meni je jako drago ovdje trenirati, treba mi nešto da se malo maknem od škole i od učenja. Moram puno učiti u gimnaziji pa je ovo dobar ispušni ventil. Jako je lijep sport, pogotovo ljeti kada možemo veslati u čamcima na Kupi. Taj ugođaj biti u čamcu sam ili s nekim je jako lijep, kazala je Dora.

Primjetno je povećanje djevojčica koje se upisuju u klub veslanja, Emi i Dori priključile su se još tri djevojčice. Trener Abdulah Selimović- Abi nastoji posvetiti se svakom pojedincu i veseli ga što je sve više zainteresiranih za ovaj sport.

– Što ih više tjeram i radimo izazovne treninge oni više dolaze. I cure i dečki su skužili da imaju neki osjećaj zajedništva, imaju spoj sa spravom, vani su na zraku, dobro se osjećaju i to je to. Imamo mali postotak djece koja nisu došla na trening ali to je uglavnom zato jer su u nekoj izolaciji. Inače naša djeca se ne razbolijevaju, veslači su genetski zaštićeni ljudi, kaže nam trener Abi i brzo odlazi raditi svoj posao.

Iva Mihić ovdje trenira tek tri mjeseca, dok je iza Maura Bauera gotovo 8 godina otkako je ovdje.

– Preko ljeta sam sa sestričnom veslala na Korani i to mi se svidjelo, a imala sam i društvo koje se priključilo klubu pa sam se i ja odlučila na to. Treninzi su dobri, malo zahtjevajući ali ide nam u korist. Znamo se zabaviti tako da je zanimljivo i sviđa mi se, rekla je Iva.

– Težak je sport, fizički zahtjevan, ne trenira ga puno ljudi, ne može svatko i zato je posebno, poručio je Mauro.

U Veslačkom klubu na Dubovcu svakodnevno se trenira. Rezultati rada vidjet će se krajem siječnja na Otvorenom prvenstvu Zagreba na ergometrima na šest kilometara. Početkom ožujka bit će i službeno natjecanje u novoj godini – Otvoreno prvenstvo Hrvatske na veslačkim ergometrima koje se održava u Rijeci.