Božićnice u Gradu i Županiji, njihovim tvrtkama i ustanovama unificirane, ali jedna firma izuzetak: Lani nisu dobili ništa, ove godine to nadoknadili

Karlovačka županija i njene ustanove i tvrtke: Natura Viva, Kodos, ŽUC i Regionalna razvojna agencija zaposlenicima su isplatili manje božićnice nego lani – po 1.500 kuna, prošle su bile 500 kuna više – a zaposlenici Grada Karlovca, dječjih vrtića Karlovac i Četiri rijeke, Gradske knjižnice i Muzeja, Zorin doma, Aquatike pa Mladosti, Čistoće, Gradske toplane, Vodovoda i kanalizacije, Zelenila i Inkasatora, dobili su jednake iznose, po 1.500 kuna, kako godinama dobivaju.

No, jedna gradska tvrtka ne dijeli njihovu sudbinu. Nije ni lani: dok su svi božićnice dobivali, oni su ostali bez njih. Kao i bez regresa i sličnih nagrada, a i plaće su im umanjivane dvaput. Ove godine situacija se poboljšala pa su i oni dobili 5.000 kuna. Riječ je o Hostelu Karlovac u Selcu.

Jedina gradska tvrtka u kojoj su plaće išle dolje

Njen direktor Dario Smojever kaže da su bili je jedina tvrtka u vlasništvu lokalne samouprave u kojoj je sve do ovoga ljeta umanjivana plaća svih zaposlenika. Hostel Selce lani je dijelio sudbinu turističkih djelatnosti uzrokovanu pandemijom koronavirusa pa su smanjivali plaću dvaput, odrekli se svega čega su mogli, ali ipak završili godinu s minusom.

– Kad gledamo u financijskom dijelu prihoda, mi smo “dobro” nastradali. Sezona je bila takva kakva je i mi smo godinu završili s gubitkom. Gledali smo da izvučemo najviše što možemo i tako smo se, kao dobar gospodar, i ponašali u toj situaciji. Međutim, naravno nismo mogli izbjeći taj negativan rezultat na kraju godine i zato smo samoodgovorno, u dva puta, smanjivali plaću i odrekli se svih nagrada, regresa, božićnica… svega što nam je po zakonu pripadalo, naveo je Smojver.

Bila je to sasvim razumna poslovna odluka jer Hostel Karlovac, kaže, nije u gradskom proračunu i ovisi isključivo o vlastitim prihodima.
Ove godine, srećom, situacija se promijenila. Na bolje. Ali, nije bilo lako.

Zapeli i uspjeli

– Jako puno smo se angažirali, bila je izuzetno zahtjevna i teška godina, pogotovo, što vjerojatno znate, bio je velik problem s radnom snagom. Zato smo skupili glave, potrudili se, svi bili polivalentni, radili sve poslove koje je trebalo da jednu turističku sezonu uspješno privedemo kraju i da ostvarimo dobar rezultat, rekao je Smojver.

Zbog toga su i mogli ove godine dobiti ono što prošle nisu. I za ovu i pandemijsku 2020. S plaćom za studeni isplaćena im je i nagrada u iznosu od 5.000 kuna, sukladno važećem Pravilniku o radu.

– Sukladno tim dobrim rezultatima, odlučili smo nagraditi svakog od 10 zaposlenika s 2.500 kuna nagrade: kako to nismo lani napravili, spojili smo te dvije nagrade i ljude nagradili za njihov požrtvovan i vrijedan rad u ove dvije godine. Mislimo da su to uistinu zaslužili. Već sad se pripremamo za sljedeću sezonu jer znmo da će biti poteškoća jer ovdje na moru su i drugačiji uvjeti i drugačija primanja. Stvarno smatramo da je ovo pravedan oblik  nadoknade koji su svi zaposlenici Hostela Karlovac zaslužili, zaključio je Smojver.

Za božićnice zaposlenika Karlovačke županije, Grada Karlovca i njihovih tvrtki i ustanova ove godine izdvojeno je nešto više od 1,950.000 kuna. Inače, isplata božićnica pravo je zajamčeno kolektivnim ugovorima.