Dani draganića

Vlada RH odlučila: Dotrajao i oštećen banijanski most ide u obnovu

Banijanski most ide u obnovu. Vlada RH danas je usvojila zaključak u vezi s realizacijom Projekta sanacije mosta Banija – starog mosta preko rijeke Kupe u Karlovcu. Tim zaključkom zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s Hrvatskim cestama i Gradom Karlovcem poduzme sve potrebne aktivnosti za realizaciju istoga.

-Most nije u dobrom stanju, dotrajao je i oštećen te je ugrožena sigurnost odvijanja prometa. Nadležne službe Grada Karlovca su naručile izradu projektne dokumentacije za sanaciju građevine koja je dovršena 2017. godine, ali do donošenja ovog zaključka radovi nisu provedeni. Za dovođenje mosta u stanje odgovarajuće funkcionalnosti potrebna su ulaganja ne manja od vrijednosti procjene iz 2017. godine kada je procjena iznosila 7,6 milijuna kuna, kazao je državni tajnik u nadležnom Ministarstvu Alen Gospočić.

Sredstva za novu sanaciju istražnih radova na mostu i projekta sanacije konstrukcije u iznosu od 100 tisuća kuna osigurana su u financijskom planu Hrvatskih cesta za 2022. godinu, dok će ukupan iznos sredstva potrebnih za realizaciju projekta biti poznat nakon provedene novelacije projekta sanacije.

Grad Karlovac neće financijski sudjelovati u obnovi mosta, već su oni prije tri godine izradili projekt rekonstrukcije čiji je troškovnik otprilike 10 milijuna kuna. Mandić se nada kako će početak radova biti ove godine.

-Država je našla poseban interes u mostu Banija, vjerujem kako u Karlovcu to nije toliko poznato, ali most Banija je jedini most koji spaja sjever i jug Hrvatske, a kojim se mogu prevoziti teški tereti, rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Most Banija preko rijeke Kupe izgrađen je 1947. godine. Tijekom godina građevina je izložena prometnom opterećenju i atmosferilijama. Most je saniran 1997. godine, a 2011. godine provedeno je određeno ojačanje nekih nosača.