KABA

Nove mjere od ponedjeljka, slijede i pojačane kontrole

Ovisno o pritisku novog vala koronavirua na zdravstvene institucije, u ponedjeljak stupaju na snagu nove mjere.

-Zabranila bi se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, okupljanja s COVID potvrdama uz suglasnost lokalnih stožera više neće biti moguća uz neograničen broj osoba nego bi se on ograničio na 200. Također, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba, a ne više od 50 kako je bilo ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima uz obvezno predočenje COVID potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće biti moguća s neograničenim brojem osoba nego sa 100. Privatne svečanosti ograničili bi na 20 osoba, neka na 30 uz izuzetak za privatne svečanosti na kojima bi svi imali COVID potvrde na kojima bi moglo biti 50 osoba, kazao je Davor Božinović.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, intenzivnije bi se kontrolirale najvažnije preporuke HZJZ-a – ograničenje broja gostiju, održavanje razmaka od metar i pol, korištenje maski dok se ne sjedi i ne konzumira piće i jelo, dezinficiranje prostora, prozračivanje.

Ograničio bi se broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na kojima uz posjedovanje COVID potvrda mogu biti prisutni i gledatelji. Što se tiče zatvorenih prostora u sportskim objektima moglo bi biti popunjeno najviše 20 posto tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Također pojačala bi se uporaba maski te bi bila obveza bez obzira na posjedovanje COVID potvrde i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kino projekcijama i izložbama u muzejima i galerijama, te sjednicama predstavničkih tijela. Treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće. 

Božinović je naglasio da prvenstveno vjeruju u odgovornost građana, te da žele uz najmanje restriktivne mjere da se postigne željeni cilj.