Dani draganića

Novi projekt Obiteljskog centra: Pomagat ćemo obiteljima u cijeloj Karlovačkoj županiji, naglasak na ranjive skupine društva

Centar za socijalnu skrb Karlovac i Podružnica Obiteljski centar provode novi EU projekt “Obitelj u centru”.  Projekt je započeo u listopadu 2021. i provodit će se do sredine 2023. godine, a njegova glavna svrha je podrška procesu deinstitucionalizacije, širenjem i unaprjeđenjem kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga u cijeloj Karlovačkoj županiji.

-Sada se u ovom projektu ponovno jačaju kapaciteti. Sada u Obiteljskom centru radimo psihologinja i ja kao defektolog, a u ovom projektu smo zaposlili na 20 mjeseci dva psihologa, a uskoro dolazi jedna socijalna radnica,  znači tri novozaposlene osobe. Uz to, u sklopu projekta bi se trebalo kupiti vozilo, s kojim bi sva mjesta naše županije bila dostupnija. Kompjuterska oprema bi se nabavila u uredio bi se prostor ovog obiteljskog centra, rekao je Ivan Delić, predstojnik Obiteljskog centra. 

Osim što su osigurana sredstva za navedeno, u sklopu projekta provodit će se razne aktivnosti i programi u koje će biti uključene najosjetljivije skupine u društvu.

-Više je tu programa vezanih uz razvoj socijalizacijskih vještina djece i roditelja. Tu su i aktivnosti vezane uz osobe s invaliditetom, jedna od aktivnosti je podizanje svijesti javnosti o socijalno ranjenim i ugroženim skupinama-to su poglavito djeca, osobe s invaliditetom, ali i osobe treće životne dobi, kazao je Delić. 

Obiteljski centar i dalje će provoditi svoje redovne aktivnosti, ali zahvaljujući projektu na višoj razini i u cijeloj Karlovačkoj županiji.

-Nama korisnici dolaze na više načina. Jedan je da su upućeni od drugih institucija, recimo Centar za socijalnu skrb može uputit pojedine  osobe radi komunikacijskih problema u Obiteljski centar. S druge strane škole mogu uputiti roditelja ako ima dijete s nekim problemima s treće strane dio osoba dođe koji nisu službeno upućeni, a imaju problema u bračnim ili partnerskim odnosima, dodao je Delić. 

Vrijednost projekta ja gotovo milijun i 900 tisuća kuna. 85% sufinancirano je EU dok je 15% iz Državnog proračuna RH.