Dani draganića

Upravni odjel za društvene djelatnosti pohvalio se nizom mjera pomoći djeci i roditeljima u 2022. godini

Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Karlovca na današnjoj konferenciji za medije pohvalio se novostima o pomoći djeci i obiteljima u 2022. godini.

NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD

Između ostalog povećali naknade za novorođenčad s 1.500 na 2 tisuće kuna. Treće i sva ostala djeca u obitelji dobiti će 3 tisuće kuna.

-Ono što je novo to je da smo u ove naknade uključili po prvi puta i obitelji koje imaju i posvojenu djecu. One će bez obzira je li im to prvo, drugo ili treće dijete ostvariti naknadu od 3 tisuće kuna, rekla je Draženka Sila Ljubenko, pročelnica Grada Karlovca. 

SUFINANCIRANJE VRTIĆA

Grad osigurava i sufinanciranje prehrane u vrtićima, a po prvi put to isto čini za djecu koja se smještena u privatnim obrtima za čuvanje.

-Pokušavamo na različite način pomoći roditeljima. Tako je ova naknada za dadilje u iznosu 600 kuna po djetetu isto tako dobrodošla za naše roditelje. Tu naknadu moći će ostvariti oni roditelji koji imaju prebivalište na području grada Karlovca te ukoliko su oba roditelja zaposlena, istaknula je Sila Ljubeko. 

Grad sufinancira i smještaj djece u privatnim vrtićima. Tako su u vrtićima smještena sva djeca čija su oba roditelja zaposlena.

-Taj iznos participacije je potpuno isti kao što je participacija za vrtiće kojima je osnivač Grad Karlovac. 

Ipak, kako bi se u vrtiće smjestila sva djeca, neovisno o zaposlenju roditelja, u Gradu planiraju proširenje postojećih i  izgradnju novih objekata.

-Veselimo se pozitivnom ishodu projekta koji smo prijavili za dobivanje sredstava za ruralni razvoj gdje smo prijavili Dječji vrtić Rečica, gdje očekujemo, ako dobimo ta sredstva, povećao bi se u vrtiću broj grupa, dvije jasličke i jedna vrtićka. Radimo sve i da bismo što prije pripremili dokumentaciju za izgradnju novog vrtića u Luščiću, rekla je gradska pročelnica. 

POMOĆ UČENICIMA I SREDNJOŠKOLCIMA

Upravni odjel za društvene djelatnosti brine i o osnovnim školama. Tako Grad financira produženi boravak, koji ga na godišnjoj razini dođe 2 milijuna kuna, a postoji 20 skupina.

-Uz produženi boravak roditeljima se osiguravaju u proračunu osiguravaju sredstva i obrazovni materijal.

Sila Ljubenko istaknula je kako Grad stipendira učenike i studente. Srednjoškolci dobivaju 500 kuna mjesečno, a studenti 1000. Grad dodjeljuje i nagrade za učenike osnovnih škola koji su se natjecali na državnim natjecanjima.