Dani draganića

Obrtnici imaju pune ruke posla, ali nemaju – radnika

Josip Ribičić tvrdi kako bi odmah mogao zaposliti tri radnika, a slično je i kod većine njegovih kolega stolara

U obrtničkim djelatnostima danas je znatno lakše naći posao nego radnika koji će taj posao obaviti. Zato i obrtnici i obrtničke asocijacije znatan napor ulažu u školovanje i stipendiranje učenika kako bi ostali raditi kod njih. Koja je ideja cijelog projekta predstavlja Josip Ribičić vlasnik obrta i mentor naučnicima koji bi tijekom idućih godina trebali preuzeti glavne uloge u obrtima u kojim sada izučavaju zanat.

-U našoj je firmi ove godine šest naučnika, predhodnih ih je bilo dosta manje. Na tržištu je teško naći radnika, bilo da je to stolarija, građevina, tesari ili bravari. Malo je ljudi osposobljenih za te poslove, pa i ja i kolege u branši imamo probleme s pronalaženjem djelatnika. Nove radnike treba priučiti, što je znatno teže nego da imamo nekog tko je spreman na samostalan rad. Zato smo zadovoljni s ovim brojem naučnika i nadamo se kako se nećemo nalaziti u situacijama da posla imamo puno, a nemamo nekog tko će raditi – rekao je Josip Ribičić, vlasnik obrta i mentor naučnicima.

Ribičić tvrdi kako sadašnji naučinici zasigurno mogu pronaći ne samo siguran, nego i dobro plaćen posao i u njegovom obrtu, ali i kod njegovih brojnih kolega.

-Naša je želja da svi koji idu u školu, bez obzira u trogodišnji ili četverogodnišnji program, ostanu u tim zanimanjima i raditi, bez obzira u našoj ili nekoj drugoj firmi. Posla ima, a radnike u obrtničkim zanimanjima traži se sve više – tvrdi Ribičić.

Osim toga ukazuje i kako je stolarija danas nešto drugo nego što to na temelju iskustva iz proteklog stoljeća percipiraju mnogi u sadašnje vrijeme.

-Mi bi odmah mogli zaposliti dva stolara i jednog montera PVC stolarije. Većina mojih kolega također bi zaposlila dva do tri radnika, naravno kad bi ih na tržištu bilo – zaključio je Ribičić.