Dani draganića

U Gimnaziji Karlovac sada imaju protupožarne stube, a od sljedeće školske godine i nastavu na engleskom jeziku

U Gimnaziji Karlovac završen je dugoočekivani projekt protupožarnog vanjskog stubišta u vrijednosti 1.666.526,82 kuna. Stube su bile neophodne za uspješnu evakuaciju učenika u slučaju neke elementarne i druge nepogode.

– Tijekom godina, provodeći vježbe evakuacije mi nikad nismo uspjeli u zadanom vremenu napustiti zgradu jer nismo imali dovoljno izlaza. Ove stupe nam omogućavaju da u slučaju potresa, požara ili slične nepogode možemo sve učenike u vrlo kratkom roku izmjestiti iz ovih prostora. Beskrajno smo zahvalni Karlovačkoj županiji što je osigurala sredstva za ovaj projekt, rekla je ravnateljica Gimnazije Snježana Štranjgar.

Iako su pregovori za izgradnju stuba započeli i prije prošlogodišnjeg potresa, to je svakako utjecalo na svijest da se što prije izgrade, potvrđuje ravnateljica Štranjgar.

Gimnaziju Karlovac pohađa 525 učenika. Ovom je pilikom zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar kazala kako je Gimnazija perjanica obrazovanja i prema intenciji Ministarstva potrebno je povećavati broj učenika u gimnazijskim programima. To će učiniti tako što bi Ministarstvo trebalo odobriti zahtjev za gimnazijskim programom na engleskom jeziku koji bi pohađalo 20-ak učenika.

– To bi značilo da će učenici slušati desetak predmeta na engleskom jeziku. Za to je potrebno provesti određene pripremne radnje. Mi smo u proceduri. Do ožujka ćemo Ministarstvu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, ali će za upis u taj razred biti potrebno dodatno testiranje učenika u kojem će se provjeravati razina poznavanja engleskog jezika. Kvote ćemo dogovoriti na sastanku na proljeće, rekla je ravnateljica Snježana Štranjgar.

– poslali smo zahtjev Ministarstvu da od iduće školske godine imamo gimnazijski program na engleskom jeziku. Poslali smo i zahtjev ispred MIOŠ-a za novi program Dizajner unutarnje arhitekture. U srednjoj školi Duga Resa očekujemo suglasnost ministarstva za dva programa Dizajner interijera i Modni tehničar s obzirom na to da je 17 poslodavaca iz sektora tekstilstva izrazilo potrebe za 200 zapošljavanja švelja, krojača, dizajnera u tom programu. U Slunju ćemo iduće godine zatražiti program za Tehničara videoigara, a za područje Ogulina smo poslali zahtjev za dodatni program Medicinskog tehničara i Vozača motornog vozila, tamo nam je odobren i CNC operater. U nadi da će sve programe Ministarstvo odobriti, očekujemo upise već od jeseni, rekla je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Dodala je i kako sutra ide odluka o odabiru izvođača za Regionalni centar kompetentnosti, za izgradnju Oružane.

– Tu će ujedno biti novi programi, novi kurikulumi vezani za sektor robotike, strojarstva, elektrotehnike i računalstva te za trgovačko ugostiteljsko područje. Ujedno je to i preduvjet da te dvije škole krenu u rad u jednoj smjeni. Trenutno je otvorena nabava 4 milijuna kuna za nove robote, cnc uređaje, alate i strojeve koji će biti smješteni na lokaciji Tehničke škole i dislocirane radionice na Gazi, kazala je Hajsan Dolinar.