Građani su s nama podijelili što misle o testiranju školaraca: ‘Normalno je da u ovo vrijeme fali po pola razreda u školi’

Školska djeca uskoro će se testirati svakog ponedjeljka kod kuće. Nova je to odluka vladajućih kako bi smanjili broj djece u samoizolaciji. Evo što na to kažu roditelji.

– Ne znam što bi vam rekla, po meni ima smisla, s druge strane opet će to biti veliki financijski izdaci od strane države, grada, škole, kako će se već financirati. Malo se to sve previše razmililo, meni je jasno da je ljudima već dosta svega no mislim da su si previše toga dopustili. Mislim da roditelji previše toga dopuštaju klincima, da se ne paze onoliko koliko trebaju, Ivona Kovač, majka jednogodišnjeg djeteta.

– Za testiranje djeca jesam, ali za cijepljenje nisam. Djeca covid prebole asimptomatski i nema nikakve potrebe za time. Slažem se da se testiraju i da nose maske, no ne bih dopustio cijepljenje jer su to genetička cjepiva. Inače, djeca su mi primila sva redovna cjepiva, rekao je Davor Ćosić, otac dvoje djece od kojih jedno ide u treći razred osnovne škole.

– Ja mislim da Omikron ne škodi djeci, ja sa svojih 54 godine mogu reći, sjećajući se godina prije pandemije, da je u ovo vrijeme u školi falilo po pola razreda, svi bi se izmijenjali dok ne bi svi pregrmili taj virus i onda bi se u trećem mjesecu našli svi zdravi. Protiv toga sam da se djecu testira, i sama prolazim isto, moram priznati da je vrlo neugodno. To moraju biti educirani ljudi, no često se događaju nuspojave- krvarenja iz nosa, svrbež… jedan otorinolorog iz Njemačke rekao je kako djeca koja imaju alergije da se u nosu naprave mali đepići od krvi i kada idete jednom agresivnom metodom to se može oštetiti za cijeli život i to dijete može imati ožiljak zbog jednog virusa koji nama ne može ništa. Virus je mutirao, nema agresivnost, smrtnost. Mislim da ne bismo trebali maltretirati djecu, rekla je Radmila Bocek, inače profesorica u Glazbenoj školi Karlovac.

– Mislim da je u redu da se djeca testiraju. Samoizolacija je teška, puno djece izostaje iz škole a nisu bolesni. Mislim da je to sasvim ok. Ja radim u vrtiću kao odgajatelj. Puno se gubi kad djeca odu u samoizolaciju. Ja sam triput cijepljena pa nisam morala u samoizolaciju. Mislim da je u redu da se djeca testiraju i da idu u školu jer im je teško izdržati u kući zatvorenima. Nisam za cijepljenje male djece, mislim da to puno lakše prebole i da nema komplikacija kao nama starijima. Mislim da bi se trebali cijepiti od punoljetnosti kada sami odlučuju žele li ili ne, rekla je Henrietta Hackenberg.

– Ja kao prosvjedni djelatnik mislim da to nema previše smisla i da opterećuje roditelje. Vidim da mnogi roditelji su nezadovoljni takvim postupcima, kao da nije naglasak na zdravlju već na političkoj promidžbi i političkom interesu jer se tu radi o milijunima testova, a s druge strane u pojedinim školama nema osnovnih stvari kao što je printer da možemo s djecom raditi. Također sam osobno protiv cijepljenja djece, pokazuje se da je stvarno jako mali broj životno ugrožene djece koja imaju covid. U razgovorima s roditeljima mogu reći da je dosta njih protiv cijepljenja djece, rekao je Matija Milošić, vjeroučitelj i otac četvero djece.